22-01-2018

Для чого потрібно розчистити склад?

склад будматеріалів

Ви власник будівельної чи сантехнічної фірми? Вам, напевно, доводилося бувати на своєму складі. А ви колись замислювалися над питанням: скільки грошей вкладено і продовжує вкладатися в товар, що зберігається на складі? Адже після кожного будівництва залишається досить багато деталей і всі вони вирушають на склад! Куди ж ще?

Коли заходить мова про купівлю цих деталей, чомусь ніхто або практично ніхто не замислюється над питанням надлишків або заміни невідповідних деталей на відповідні. Як правило, цікавить лише ціна покупки. І оскільки середнє будівництво триває набагато більше двох тижнів, то й повернення оформити вже не можна.

Ось і лежать "зекономлені" гроші на вашому складі.

Впізнаєте себе?

Давайте ще трохи поміркуємо. Товар лежить складі. А скільки коштує оренда вашого складу? А ще треба вести облік, не самі ж ви його вважаєте? Значить, є ще комірник, а це означає, що він має зарплату.

І оренда, і зарплата – щомісячні витрати. Отже, собівартість ваших складських залишків щомісяця збільшується, хоча товар скільки коштував, стільки й коштує.

Ще ми не чіпали витрати на охорону складу.

Давайте трохи у цифрах: якщо оренда складу 100 м² на місяць коштує – 6 тис. грн., зарплата комірника (за сумісництвом) – 7 тис. грн. і опустимо охорону, то виходить, що на місяць на утримання складу витрачається – 13 тис. грн.! Це ще без вартості складу!

Ну як? Вражає?

Враховуючи той факт, що всі забудови унікальні і матеріали використовуються різні, то і залишки на складі будуть різні з різних будівництв і час, коли ви розчистите свій склад, все віддаляється.

Виходить, коли фахівці відділу постачання шукають матеріали для роботи за низькою ціною, не промовляючи всіх цих моментів, через 2-6 місяців ви не тільки не заощаджуєте свої гроші на придбанні товару, а й продовжуєте їх витрачати на його утримання, а значить і вартість будівництва об'єкту постійно зростає!

Підготував: Олександр Бєлов