18-03-2013

Огляд пропозицій на ринку складської нерухомості у 4 кварталі 2012 року

У зв'язку зі зниженням обсягів нової пропозиції якісних складських приміщень у Київській області у 2012 році, рівень вакантності у сегменті знизився, а також було підписано кілька попередніх договорів оренди.

Наприкінці 2012 року загальний обсяг сучасних складських приміщень у Київській області становив приблизно 1 440 000 кв.м. Цей показник включає близько 188 000 кв.м сучасних спеціалізованих холодильних та морозильних, а також хімічних та фармацевтичних складських приміщень.

Основні показники ринку складської нерухомості

У 2012 році у Києві було відкрито сім об'єктів логістичної та складської нерухомості загальною площею близько 107 630 кв.м, що на 31% перевищує показник за 2011 рік. Введення в експлуатацію складського комплексу «Термінал Київщина» було перенесено на 2013 рік.

Більшість сучасних складських приміщень у Київській області розташовані вздовж автомобільної траси М-06 (Київ-Житомир-Чоп), а також вздовж траси М-01 (Київ-Москва) та окружної дороги між Броварами та Борисполем. Частка приміщень у цих локаціях становить відповідно 28% та 26% від загального обсягу ринку професійної складської та логістичної нерухомості в області.

Обсяг логістичних приміщень

За оцінками компанії DTZ, обсяг нової пропозиції складських та логістичних приміщень, які будуть виведені на ринок у Київській області у 2013 році, може потенційно становити близько 159 000 кв.м., з яких лише 47% – це приміщення спекулятивного характеру, та їх значна частина вже зайнята орендарями виходячи з попередніх договорів оренди.

У 2013 році в Київській області очікується введення в експлуатацію таких спекулятивних об'єктів складської та логістичної нерухомості, як Термінал Буча, Термінал Київщина, складський комплекс Avtek Logistic, а також третя черга складського комплексу, що будується для потреб роздрібної мережі Fozzy Group.

Багато девелоперських компаній, які розвивають проекти логістичної нерухомості в регіоні, готові приступити до нового будівництва за умови залучення на свої площі щодо великого орендаря або конкретного користувача (у рамках контракту built-to-suit).

За матеріалами DTZ.