22-02-2021

Оренда магазину: що потрібно знати?

торговий центр

Де буде розміщений магазин, у кого і на яких умовах орендувати приміщення, що влаштовує за параметрами, як оформити договір оренди?

Це актуальні питання для бізнесменів, які починають займатися роздрібною торгівлею. Від їхнього вірного вирішення залежить успіх підприємства, можливості для спокійної та творчої роботи.

Оренда торгових площ під магазин може бути організована у два етапи. Перший - пошук відповідного приміщення, другий - оформлення договору.

Пошук об'єкту для оренди

вивчення пропозицій ринку комерційної нерухомості - одна з найважливіших складових пошуку об'єкта для оренди. Від місця розташування магазину залежить приплив покупців, отже, і прибуток.

Пошук потрібних площ можна почати шукати на сайтах потенційних орендодавців. Інформація про оренду торгових площ у друкованих виданнях та на інтернет-ресурсах є удосталь. Але треба мати на увазі, що в основному її розміщують агенції. Рідше трапляються оголошення, розміщені власниками.

Головне - правильно вибрати критерії пошуку, тоді коло об'єктів, що розглядаються, звузиться до прийнятного.

Особливості укладання договору оренди

Договір оренди передбачає визначення прав та обов'язків орендодавця та орендаря, детально визначаючи їх подальші взаємини.

У зв'язку з важливістю цього документа та необхідністю наявності профільного досвіду та знань слід залучити до роботи професійного юриста. При цьому юрист повинен спеціалізуватися на роботі з комерційною нерухомістю.

Під час укладання договору слід передбачити всі можливі нюанси оренди. Серед основних:

  • терміни дії договору;
  • вартість оренди одиниці майдану;
  • оплата комунальних платежів;
  • додаткові обов'язки сторін, наприклад, капремонт чи перепланування;
  • можливості використання комунікацій, зокрема підключення до Інтернету;
  • підхід до визначення форс-мажорних обставин;
  • можливості розірвання угоди;
  • компенсація завданих збитків.

Таких питань насправді дуже багато, і все, що можна, необхідно закріпити підписами та печатками. Усні домовленості не завжди спрацьовують. Важливим етапом є також перевірка документів, які б підтверджували право володіння орендодавця.

Нагадаємо, вартість оренди магазинів у Одесі зросла на 4,28%.

Автор: Олександр Бєлов