21-12-2015

Ситуація на ринку офісної нерухомості України

ринок офісної нерухомості

Незважаючи на перші ознаки стабілізації ситуації на ринку у 3 кварталі 2015 року, попит на офісні приміщення залишався обмеженим на тлі невизначеності щодо розвитку економіки, стримувало ухвалення рішень у корпоративному секторі.

Дотримуючись тенденцій попередніх двох кварталів, орендна активність на ринку офісної нерухомості була зумовлена ​​переїздами та переглядом умов оренди.

Протягом липня-вересня 2015 р. введення в експлуатацію нових бізнес-центрів не відбулося. В результаті загальна пропозиція професійних офісних приміщень у Києві залишилася на рівні минулого кварталу і склала приблизно 1630000 кв. м. станом на кінець вересня 2015 року.

У той же час, позитивна тенденція до зменшення вакантності відзначилася протягом останніх трьох місяців. Серед причин скорочення вакантності слід зазначити відсутність нової пропозиції у поєднанні з обмеженою, але стабільною орендною активністю, що сприяло зниженню середньої ринкової вакантності з 32,9% до 31,2% на кінець вересня 2015 року.

Ще одним позитивним індикатором ринку була стабілізація орендних ставок протягом 3 кв. 2015. Індикативна базова орендна ставка у найкращих бізнес-центрах залишилася на рівні 23 $/кв. м/місяць (без ПДВ, операційних та експлуатаційних витрат).

Прогноз

Слабка економіка та скорочення зайнятості визначатиме інертність попиту на офісні приміщення до кінця 2015 року. Орендна активність буде в основному представлена ​​транзакціями з переїздом та перегляду умов оренди, тоді як угод щодо розширення офісного простору майже не очікується до кінця року.

У той час як 57300 1 кв. м. нових офісних приміщень було виведено на ринок Києва протягом 3 кв. - 2015 кв. 12500 року, незначне збільшення пропозиції (2015 кв. м. GLA) очікується до кінця 69800 року. В результаті обсяг річних нових пропозицій, за прогнозами, досягне 7 кв. м. (+ XNUMX% г/p).

Якщо запланований обсяг нових офісних приміщень буде введено в експлуатацію в строк, до кінця року очікується незначне збільшення середньої ринкової вакантності.

Орендні ставки на офісні якісні приміщення в основному залишаться стабільними протягом наступних трьох місяців за умови відсутності значних економічних потрясінь або коливань курсу національної валюти.

За матеріалами CBRE.