20-10-2016

Податок на нерухомість у стріт-рітейлі

стріт-рітейл на Дерибасівській

Які особливості нарахування та сплати податку на комерційну нерухомість із приміщень, розташованих у звичайних будинках: пільги, ставки, порядок сплати.

«Стріт-рітейл» – це об'єкти роздрібної торгівлі, переважно розташовані на перших поверхах будівель на центральних і, як правило, пішохідних вулицях з великою прохідністю. Про особливості оподаткування комерційної нерухомості у стріт-рітейлі RAU розповів Олександр Мельник, юрист практики бізнес-консультування GOLAW.

Порядок розрахунку та сплати податку на нерухомість регулюється насамперед Податковим кодексом України. Платники податку на нерухомість – фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти – власники об'єктів нерухомості.

Відповідно до п. 266.3.1 ПК України, базою оподаткування нежитлової нерухомості (зокрема її частин) є загальна площа об'єкту нежитлової нерухомості. Таким чином законодавець чітко визначає, що податком на нерухомість оподатковується вся площа об'єкта. Законодавство не встановлює пільг у вигляді неоподатковуваної площі для комерційної нерухомості. Такі пільги застосовуються виключно до об'єктів житлової нерухомості: будинків та квартир.

Але при цьому слід зазначити, що відповідно до п. 266.4.2. ПК України, місцевим радам надано право встановлювати пільги щодо сплати податку на певній території з об'єктів як житлової, так і нежитлової нерухомості. Таким чином, неоподатковуваної площі приміщень стріт-рітейлу законодавством не передбачено. Проте, місцевими радами може бути ухвалено рішення про встановлення пільг щодо сплати такого податку на певній території.

Ставка податку на нерухомість встановлюється місцевими радами у розмірі до 3% від розміру мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного (податкового) року за один квадратний метр площі. Станом на 1 січня 2016 року мінімальна зарплата становила 1378 грн., тобто максимальна ставка податку на нерухомість у стріт-рітейлі цього року була 41 грн. 34 коп. за квадратний метр загальної площі комерційної нерухомості. З початку 2017-го мінімальна зарплата піднімається до 1600 грн., тобто максимальна ставка, яку встановлюють місцеві ради, становитиме 48 грн./кв. м.

Відповідно до підпункту 266.7.1. ПК України, обчислення суми податку з об'єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізосіб, здійснюється контролюючим органом на основі загальної площі кожного з об'єктів та відповідної ставки податку.

У свою чергу, платники податків — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року та до 20 лютого цього ж року подають декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (пп. 266.7.5 ПК України).

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта декларація подається юрособою протягом 30 календарних днів з дня придбання нерухомості, а податок сплачується починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт.

Оплата податку на нерухомість здійснюється фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, що відображаються у річній податковій декларації.

Таким чином, податок на нерухомість розраховується виходячи із загальної площі об'єкта нерухомості стріт-рітейлу за ставкою, встановленою місцевою радою (у межах 3% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року за 1 квадратний метр).

За матеріалами Асоціація ритейлерів України.