20-07-2018

Витрати на нові технології в нерухомості зростуть

Згідно з даними останнього дослідження CBRE EMEA Occupier Survey 2018, 62% компаній планують збільшити капітальні витрати на технології, пов'язані з нерухомістю протягом найближчих трьох років.

Експерти зазначають, що нові рішення буде зосереджено більше на працівника, ніж на будинки, як це було раніше. Сьогодні 2 з 3 компаній інвестують у системи енергоменеджменту, у майбутньому вони зосередяться на програмах та додатках пов'язаних з навігацією для персоналу та клієнтів. Технологічні зміни також пов'язані зі створенням нових робочих спеціальностей – майже половина компаній набиратиме експертів з аналізу даних та цифрової трансформації.

Експерти CBRE відзначають чіткі відмінності між поточними та майбутніми цілями застосування інновацій у сфері нерухомості. Історично і зараз переважна більшість орендарів використовують сучасні технології для підвищення операційної ефективності – так відповіли 62% представників компанії. У майбутньому це буде важливим для 42% підприємств. У найближчі роки мета використання технологій полягатиме, перш за все, у підвищенні якості user experience та збільшенні задоволеності працівників, клієнтів та ділових партнерів (56% відповідей).

Сьогодні 64% орендарів вкладають кошти у системи енергоменеджменту, тоді як у майбутньому цей відсоток зменшиться до 40%. Проте цілком протилежною є ситуація з навігаційними програмами для співробітників або клієнтів. Сьогодні вони присутні у кожній п'ятій компанії, тоді як у майбутньому в них планують інвестувати майже 2 із 3 орендарів. Ще більше, майже вп'ятеро, є частка організацій, зацікавлених у рішеннях, пов'язаних із віртуальною/розширеною реальністю, збільшиться з 9% на сьогодні до 42% у майбутньому. 4 з 10 компаній дозволять своїм співробітникам контролювати свою безпосередню обстановку за допомогою електронних технологій – завдяки застосуванню яких вони зможуть регулювати, наприклад, світло або температуру повітря у своїх робочих місць в офісі.

Результати дослідження також показують, що орендарі все більше вдосконалюють робоче середовище, встановлюючи у своїх офісах загальні системи для резервування, наприклад конференц-залів та їдалень.

У зв'язку зі стрімкою появою нових робочих спеціальностей близько 47% опитаних планують залучати працівників, які беруть участь в аналізі даних. 46% компаній шукатимуть експертів із цифрової трансформації, а 38% хочуть найняти фахівців за напрямом «user experience».

За матеріалами CBRE