19-03-2015

Що важливо знати під час купівлі заміського будинку?

Ринок нерухомості у країні розвивається з кожним роком. Зростає попит та пропозиція, з'являються різні фірми, що пропонують свої послуги з придбання житла - здавалося б, у сучасному світі не виникне жодних проблем, якщо людина захоче придбати собі приватну оселю або заміську фазенду. Однак не все так просто і завжди залишається безліч нюансів, які не можна скидати з рахунків.

Будинки у заміському ЖК Сузір'я

Будинки у заміському ЖК Сузір'я

Перший ступінь, на який потрібно ступати якомога акуратніше – юридичний. Історію будинку, підтвердження дійсності права власності, відсутність обмежень та обтяжень зможе встановити лише досвідчений фахівець із відповідною освітою та досвідом у галузі здійснення угод з нерухомістю. Тому завжди слідуйте пораді – не заощаджуйте на юридичній допомозі при оформленні угод із заміською нерухомістю, якщо не хочете через півроку дізнатися, що цей будинок, виявляється, у заставі у якогось банку. Нервів і грошей на захист своєї сумлінності у вас піде набагато більше, ніж ви заощадите на фахівцях.

Другий важливий момент – обстановка та атмосфера у місці, де ви збираєтеся влаштуватися. Ніколи не женіться за підозріло низькою ціною, нехай навіть вона і мотивована терміновістю продажу та іншим – тут явно щось нечисте. Обов'язково приділіть увагу екологічній обстановці навколо місця проживання. Адже може статися, що десь неподалік є якесь не надто ароматне та шкідливе виробництво, яке й змушує господарів позбавлятися житла. Опитайте сусідів щодо безперебійної роботи комунікацій – електрики, газу, водопроводу. Не думаю, що вам захочеться тягати воду з колонки на сусідній вулиці, чи не так?

І, нарешті, третє глобальне питання, яке підлягає розгляду при покупці будинку: його якість. Якщо будинок неновий і старший за п'ять років віком, то це питання стоїть найбільш гостро. Спільно, потрібно звернути увагу на такі речі:

  1. Зовнішній стан.
    Будь-який будинок повинен стояти рівно, не нахиляючись на будь-яку сторону. Виправдання продавця про місцевість і геодезичне становище сміливо відкидайте разом з ним - біля будинку явні проблеми з фундаментом і одного дня він просто лусне по шву. Окремо подивіться на товщину стінок – якщо вас запевняють, що будинок викладений з піноблоку з подальшою обкладкою цеглою, то товщина стінок повинна прагнути до трьох цеглин як мінімум. Або ви хочете купити дерев'яну сараюшку, замасковану під капітальний будинок.
  2. Зверніть увагу на дах будинку.
    Якщо покрівля нова і з сучасного матеріалу (черепиця, профіль, оцинковка) - то питання автоматично знімається, інакше є необхідність піднятися нагору і оглянути об'єкт зсередини.
  3. Всередині оцініть сухість та загальну атмосферу.
    Чи немає запаху цвілі, чи не замазані кути кімнат свіжою штукатуркою чи шпалерами – цілком імовірно, що господарі перед продажем намагалися приховати плісняву та грибок. Приділіть увагу підлозі - якщо дошки ходять і тремтять, то в майбутньому на вас чекають клопіт по перекриттю підлоги. Якщо на пластикових вікнах потіки та легкий наліт – отже, взимку вони промерзають, а потім течуть. Дерев'яні вікна краще попросити відкрити, тому що якщо вони в жалюгідному стані, то не відчиняться.

Після такого побіжного огляду та відсутності підозр у приховуванні недоліків – можете приступати до оформлення, але будьте уважні та не піддавайтеся на солодкі промови продавця: пам'ятайте, йому головне продати.

Підготував: Олександр Бєлов