19-09-2018

Чи зможуть українці оформляти спадщину та дарчу?

дарська спадщина

У Міністерстві юстиції України роз'яснили ситуацію з оформленням договору дарування майна та спадкових прав із 1 листопада 2018 року.

У вітчизняних ЗМІ активно обговорюється тема, що з 1 листопада українці не зможуть оформити дарчу або спадщину.

Цю інформацію прокоментував «Судово-юридичній газеті» начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко.

«Вказане настільки збентежило громадськість, що громадяни, не вдаючись до подробиць, активно її поширюють уже кілька років поспіль. Ця «новина» не відповідає дійсності і ґрунтується на спотвореній інформації», — розповів С. Куценко.

Йшлося про те, що нібито згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 №231 «Деякі питання проведення оцінки з метою оподаткування та нарахування та сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства» суб'єкти оціночної діяльності більше не мають права визначати оцінну вартість , що необхідна оформлення як спадщини, і договорів дарування.

  1. Наявність оціночної вартості майна необхідна у випадках оподаткування фізичних осіб відповідно до Податкового кодексу України та з метою встановлення ставок державного мита при вчиненні нотаріальних дій.
  2. Постанова Кабміну №231 «Деякі питання проведення оцінки з метою оподаткування та нарахування та сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства» постановою Вищого адміністративного суду України від 29.07.2015 у справі №К/800/62987/13 визнано

Висновок Станіслава Куценка.

«Отже, на сьогодні жодних перешкод у оформленні спадкових прав громадянами чи договорів дарування не існує».

Раніше повідомлялося терміни появи доступного житла для оренди в Україні.

Підготував: Олександр Бєлов