30-03-2014

Продаж будинків під Києвом у сегменті «економ»: тенденції розвитку та перспективи

хата

Ще кілька років тому ринок житлової заміської столичної нерухомості був представлений, переважно, неорганізованою забудовою та окремими котеджами. Вважалося, що жити в передмісті можуть дозволити собі лише обрані і ніяк інакше. Сьогодні багато інвестиційних та будівельних компаній намагаються «перемогти» даний стереотип і зробити цей сектор нерухомості загальнодоступним для середньостатистичного жителя мегаполісу.

Стабільно зростаючий споживчий інтерес до котеджних об'єктів під Києвом та існуючий дисбаланс попиту та пропозиції на ринку – це саме ті фактори, які зумовлюють «обростання» передмістя мультиформатними організованими селищами-новобудовами та таунхаусами. Девелопери усвідомили, що потенційний попит на передмістя невблаганно розбивається на реальну вартість житла під Києвом. І тут же зайнялися розвитком економ-сегменту, запозичивши західні формати малоповерхового життя і недорогі інноваційні технології будівництва (скажімо, канадські каркасно-панельні технології). Стало очевидно, що сьогодні потрібно будувати нефешенебельні котеджі еліт-класу (в цьому сегменті пропозицій і так достатньо), а скоріше недорогі будинки невеликої квадратури (до 200 кв.м).

тенденції розвитку

Нові житлові стандарти мегаполісу позначилися як на динаміці ринку загалом, а й у тенденціях його розвитку. Серед основних:

  • зміщення акцентів у бік самодостатньої організованої забудови;
  • збільшення площ котеджних містечок та масштабів організованих комплексів споруд;
  • зменшення квадратури реалізованих об'єктів та прилеглих прибудинкових територій;
  • використання нових для України технологій будівництва та матеріалів (наприклад, SIP та автоклавний пористий бетон);
  • освоєння нових територій навколо Києва;
  • розвиток сегменту таунхаусів як альтернативи індивідуальному точковому будівництву та котеджним селищам закритого типу;
  • зростання конкуренції над ринком приміського будівництва.

Перспективи заміських зон проживання

Загальна ситуація на «організованому» ринку столичної котеджної нерухомості має досить перспективний вигляд і перебуває на етапі активного зростання та становлення. Географічна карта мультиформатних селищ активно розширюється, а передмістя Києва поступово забудовується у всіх напрямках. Складова успіху цих проектів у повній відсутності будь-яких побутових проблем (у разі купівлі такого будинку під Києвом). Правильно обраний сумлінний забудовник перебирає всі ці проблеми і займається інженерними комунікаціями, електро- і водопостачанням, соціальної інфраструктурою. А потенційний покупець, купуючи котедж у такому селищі, в результаті отримує зовсім нову якість життя, при цьому не надто дистанціюючись від «улюбленого» мегаполісу.

У чому секрет попиту, що динамічно зростає, на «організоване» заміське життя?

Справа все в тому, що потенційний столичний домовласник усвідомив, що, купивши будинок у передмісті, він отримує не лише «пасторальний пакет» у вигляді чистого повітря, тиші, розміреності та рекреаційних ресурсів, а й інвестує у здоров'я та щасливе дитинство-малість-старість кількох. поколінь сім'ї. А якщо будиночок знаходиться в організованій зоні, то переїзд на ПМП за місто не тільки відкриває нові можливості, а й гарантує умови проживання, які відрізняються від міських виключно на краще.

Висока вартість на первинне та вторинне житло у Києві також стимулює розвиток даного сегменту ринку житлової нерухомості. Сьогодні киянам цікава продаж будинків під Києвом з високим ступенем готовності або зовсім під ключ, таких, як пропонує будівельно-інвестиційна компанія Євродім.

Загалом ринок української заміської нерухомості динамічно розвивається, причому не лише у Київському регіоні, а й навколо інших міст-мільйонників. Нові тенденції та підходи до реалізації проектів, здешевлення вартості котеджів (за рахунок застосування сучасних будівельних матеріалів, зменшення площ об'єктів, впровадження нових форматів доступного житла) штовхають попит на передмістя вгору. А в цьому випадку, як водиться, пропозиція не змусить себе довго чекати.

Автор: Олександр Бєлов