14-09-2018

Коли в Україні з'явиться доступне житло для оренди

Одеса двір старого будинку

Які існують проблеми на ринку оренди житлаякі створюються програми із забезпечення українців доступним орендним житлом і коли воно з'явиться в Україні.

У цьому розбиралася журналіст інформаційно-аналітичного сайту EtCetera Ганна М'ячина.

За різними підрахунками, від 5 до 8 мільйонів українців є чи можуть бути потенційними квартиронаймачами за сприятливих економічних умов.

Сьогодні ринок оренди житла практично не регулюється. Ні на рівні цін, ні на рівні захисту прав орендодавців та квартиронаймачів. Крім того, в Україні, на відміну від інших розвинених країн, немає об'єктів нерухомості, які спочатку будуються для оренди. Договір між квартиронаймачем та орендодавцем – це майже завжди особисті стосунки, ризики необґрунтованого підняття ціни чи зміни умов оренди.

Понад 600 тисяч українців перебувають на обліку як ті, яким терміново потрібне покращення житлових умов (за даними Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву). Але ця цифра не відображає реального стану справ, тому що ще близько 60% переселенців (понад 1,5 млн осіб) точно потребують орендованого житла, як і невизначена кількість українців, які з тих чи інших причин не мають власних квадратних метрів або не можуть проживати на своїй житлоплощі. Це, наприклад, студенти та люди, які працюють не за місцем реєстрації, а також молоді люди, які з'їжджають від батьків.

Навесні 2018 року законопроект «Про орендне житло в Україні» пройшов експертну оцінку, отримав зауваження та був відправлений на доопрацювання. Головне нововведення, яке він вносить у систему обороту нерухомості, – створення ринку соціального орендного житла.

Сергій Кімнатний, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву:

«Під час будівництва такого житла забудовник отримуватиме податкові пільги, а якщо воно будуватиметься за рахунок держави або муніципалітету, то до його вартості не включатиметься отримання прибутку. За рахунок цього планується знизити вартість оренди у таких будинках порівняно з комерційною орендою житла. Вартість оренди такого житла буде прив'язана до рівня прожиткового мінімуму.

Звісно, ​​забезпечити всіх бажаючих орендними квартирами за доступними цінами не вдасться. У Держмолжитлобуді кажуть, що першочергове право використовувати таке житло буде у представників соціально незахищених верств населення, а також громадян з обмеженими статками. Проте експерти впевнені, що пожвавлення ринку оренди житла за рахунок таких об'єктів вплине на «коридор цін» у цій сфері. Це навряд чи торкнеться нерухомості елітного сегмента, але безумовно змусить знизити ціни на більшу частину пропозицій на ринку в спальних районах.

Щоправда, чекати на будівництво перших будинків із соціальними квартирами доведеться не менше 3–5 років.

раніше повідомлялося про нові напрямки розвитку орендного житла в Україні та розроблення нового законопроекту, який має на меті вивести ринок оренди житла з тіні.

Підготував: Олександр Бєлов