18-04-2016

Оренда кімнати: як ужитися з сусідом чи власником

сусіди

Якщо у майбутнього мешканця не вистачає фінансів, щоб винайняти квартиру, а такий варіант нині вважається найбільш поширеним, то існує можливість орендувати у квартирі кімнату. Такий варіант передбачає обов'язкову наявність сусіда за площею. Це свого роду міні-гуртожиток. Існує два варіанти сусідів, які є можливими при заселенні. Або сусідом є сам власник житлової площі, або він такий самий квартирант.

Для того, щоб у майбутньому з сусідом-квартирантом не виникало жодних розбіжностей, варто відразу ж з ним познайомитися та обговорити те, як вигідно існуватиме разом. Наприклад, варто домовитися про ті моменти, які найбільше турбують, і встановити в квартирі правила, яких будуть дотримуватися обидві сторони, щоб не заважати один одному. З сусідом-квартирантом, як правило, домовитися набагато простіше, оскільки обидві людини проживають на даній території абсолютно на рівних умовах. Тому, що стосується площі, яка використовується спільно: ванна, туалет та кухня. Деякі сусіди спочатку встановлюють графік чергувань, згідно з яким відбувається прибирання, рівномірно розподіляють місце в холодильнику і так і далі.

Абсолютно інша ситуація складається, якщо сусідом є сам власник квартири. У цій ситуації насамперед диктує умови він. А квартирант повинен цих умов і правил дотримуватися. Зрозуміло, такі умови створюють безліч заборон та правил. Тому в таких умовах людина практично тільки ночує та задовольняє свої біологічні потреби. Багато власників виступають категорично проти пізніх парафій або запрошення будь-кого в гості. Такі нюанси необхідно обговорювати заздалегідь, оскільки багато людей просто фізично не можуть, наприклад, приходити додому рано, адже головна мета перебування в цьому місті – це якнайбільше заробити грошей для своєї сім'ї або себе самого. Залишитися необхідно тільки якщо орендар прийме такі умови, увійшовши в становище людини. Якщо ж орендар спочатку не готовий прийняти такі умовності, то краще навіть не варто намагатись підлаштовуватися під умови такого сусіда, щоб за тиждень не почати шукати нове житло.

Автор: Олександр Бєлов