18-03-2016

Рейтинг найактивніших міст Європи

Рейтинг міст Європи

Фахівці JLL підготували 3-й щорічний рейтинг City Momentum Index до якого увійшли 12 міст Європи, що найбільш активно розвиваються.

В рамках дослідження було вивчено 120 основних міст світу з погляду їх короткострокових соціоекономічних перспектив та динаміки ринку комерційної нерухомості протягом найближчих трьох років, а також міцності бази для довгострокового успішного розвитку (освіта, технології, інновації, навколишнє середовище).

Світовий рейтинг очолили Лондон та Дублін, які стали єдиними європейськими містами у глобальному ТОП 20. Варто зазначити, що Лондон другий рік поспіль займає 1-ий рядок завдяки сильному зростанню економіки, трансформації системи міського транспорту, стабільності ринку нерухомості та розвитку столиці Великобританії як глобального освітнього. та технологічного хаба.

Дублін піднявся на 2-й рядок у глобальному рейтингу з 14-го в 2015 році внаслідок посилення економічного зростання, впровадження екологічних інновацій та створення технологічних стартапів, що призвело до значного зростання попиту на комерційну нерухомість. Париж, який не увійшов до світового переліку через невисоку динаміку економіки, замикає першу трійку міст Європи, що найбільш активно розвиваються, в тому числі завдяки амбітному проекту «Великий Париж» (Grand Paris).

До списку 12 міст Європи, що найбільш динамічно розвиваються, в рамках рейтингу CMI в 2016 році вперше увійшов Стамбул, посівши 8-е місце, незважаючи на складну геополітичну обстановку. Тепер у списку присутні три з чотирьох найбільших європейських мегаполісів – Лондон, Париж та Стамбул, тоді як Москва до топ-рейтингу не входить.

За експертними прогнозами, саме Стамбул характеризуватиметься найвищим зростанням економічних показників серед усіх великих міст Європи у найближчі три роки. Стамбул прагне стати новим центром глобальної економіки, активно удосконалює інфраструктуру та формує сучасний вигляд ринку нерухомості міста: так, згідно з оцінками JLL, протягом трьох років ринок офісних площ класу А у Стамбулі має збільшитися приблизно на 60%.

Крім цього, до списку увійшли «нові світові міста»: агломерація Рандстад (4), Мюнхен (5), Стокгольм (6), Копенгаген (7), Берлін (11) та Барселона (12). Це менші за розміром центри, орієнтовані на інновації і відрізняються розвиненою інфраструктурою, високою якістю життя, і, головне, здатністю гнучко адаптуватися до нових економічних реалій.

Підготував: Олександр Бєлов