17-07-2014

Вартість оренди у якісних торгових центрах не зміниться

якісний торговий центр

Сукупна орендна площа торгово-розважальних та торгових центрів у Києві за підсумками 2013 року досягла близько 1 млн ​​м². З них понад 017% — це об'єкти «першого покоління» і неякісні торгові центри, які володіють деяким потенціалом для редевелопменту. Такі дані наводить у своєму звіті компанія DTZ Україна.

У першому півріччі 2014 року у Києві було відкрито ТРЦ «Атмосфера», будівельний гіпермаркет Leroy Merlin та торговий центр Appetite загальною площею близько 4 тис. м². Кумулятивна площа цих об'єктів становила приблизно 45 тис. м². ТРЦ "Проспект" є основним об'єктом торгівельної нерухомості, запланованим до відкриття в українській столиці до кінця 2014 року.

«На ринку професійної торгової нерухомості в Україні сьогодні превалюють торгово-розважальні та торгові центри різної якості, а також супермаркети та гіпермаркети, що окремо стоять. У 2013 році у передмісті Києва було відкрито перший у країні аутлет центр Manufacture outlet village. Об'єкти у форматі рітейл парк в Україні поки що не представлені. Більшість об'єктів торговельної нерухомості, що плануються і будуються, які заплановані до відкриття в Києві до 2017 року є регіональними і суперрегіональними торгово-розважальними центрами», — йдеться у звіті DTZ.

Складена з початку 2014 року непроста політична та економічна ситуація в Україні, що призвела до зниження купівельної спроможності населення та обсягів роздрібного товарообігу, а також девальвація гривні сприяли суттєвому зниженню орендних ставок у доларовому еквіваленті в усіх категоріях торгових приміщень в Україні у першій половині2014.

І щоб утримати якісних рітейлерів у своїх об'єктах торгової нерухомості, багато орендодавців погодилися переглянути умови оренди з кожним орендарем індивідуально. Так, деякі орендодавці надали знижки на оренду приміщення у розмірі 20-50% від початкових договірних умов (залежно від орендаря та умов оренди). Інші орендодавці зафіксували орендну плату за курсом гривні до долара до девальвації української валюти навесні 2014 року або визначили максимальний курс гривні до долара. Відтак орендні ставки у доларовому еквіваленті знизилися у більшості торговельних центрів України.

За оцінками компанії DTZ, базові орендні ставки на якісну торгову нерухомість залишатимуться загалом стабільними до кінця 2014 року. У той же час орендні ставки в об'єктах торгової нерухомості низької якості по всій Україні будуть потенційно схильні до подальшого зниження. Це пов'язано з нестабільною економічною та політичною ситуацією в Україні, а також порівняно низьким попитом рітейлерів, невеликою кількістю нових торгових операторів у країні та значним обсягом торгових приміщень, заявлених до відкриття у найближчому майбутньому.

Довгострокова стійкість поточних орендних ставок у торговому сегменті залежатиме від реальних термінів відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на український ринок у другій половині 2014 року та 2015 року, а також загальної економічної ситуації в Україні та на світових ринках.

За матеріалами DTZ.