17-03-2016

Обсяг угод на світовому ринку комерційної нерухомості досягне найвищого рівня

Нові джерела капіталу, незадоволений попит та високий рівень пропозиції боргового фінансування можуть сприяти збільшенню загального обсягу угод на глобальному ринку комерційної нерухомості на 4%, і загальний рівень інвестицій у комерційну нерухомість усього світу становитиме 1,34 трлн доларів, повідомляє Cushman & Wakefield.

Дослідження Atlas Outlook 2016 показує, що обсяг угод на ринку комерційної нерухомості впав уперше за 6 років, але лише на 2%. Таким чином, загальна сума інвестицій у комерційну нерухомість всього світу становила 1,29 трлн доларів. Це відображає зростання курсу долара та зниження активності в Азії, особливо на ринку земельних ділянок. Виключаючи угоди щодо земельних ділянок, глобальний показник зріс на 8%.

Коливання курсів валют суттєво вплинули на ситуацію, сприяючи залученню дедалі більшої кількості інвесторів у США та стримуючи рівень інвестицій у інших валютах. У доларовому вираженні рівень інвестицій у світовий ринок комерційної нерухомості впав на 2%, але зріс на 17% у перерахунку на євро. Подібний «перекіс» особливо помітний у рамках регіону EMEA, де при падінні доларових показників показники в євро зросли на 23%.

Найбільшим ринком капіталу стали США – їхню частку припадає 39% світових інвестицій. До п'ятірки лідерів також входять Китай, Великобританія, Німеччина та Японія. При цьому найстрімкіше зростання обсягу угод аналітики спостерігають у країнах Європи – в Італії, Норвегії, Данії та Португалії.

США залишаються і найбільшим транскордонним інвестором, незважаючи на те, що сума вкладень місцевих інвесторів у світовий ринок нерухомості впала на 6%, частка США у загальному обсязі транскордонних інвестицій склала 20%.

Хоча в 2015 році показники знизилися, в поточному році, згідно з прогнозом Cushman & Wakefield, обсяг угод на світовому ринку нерухомості досягне найвищого рівня.

Прогноз на 2016 р. рівня інвестицій у регіони

Річний обсяг інвестицій

Підготував: Олександр Бєлов