17-07-2013

Способи витягування додаткових грошей із клієнтів забудовниками

гроші

На ринку нерухомості, а особливо первинного житла, існує таке поняття, як створення ланцюжка з метою ухилення від сплати за зобов'язаннями перед клієнтом. Насамперед, такі ланцюжки створюються, щоб забудовник міг офіційно вивести отримані від покупців гроші та вкласти їх у купівлю нових земельних ділянок, але вже на підставних осіб. Покупцеві варто відразу звернути увагу, який організації він платить самому забудовнику або компанії, яка не є стороною інвестиційного процесу. Ви можете сплатити якусь незначну суму за юридичні послуги фізичним особам, але перший внесок має бути перерахований лише на розрахунковий рахунок самого забудовника.

Коли покупець приходить в офіс і підписує договір на придбання житла в будинку, що будується, йому озвучують, що в обумовлений термін він вже зможе офіційно заселитися у своє житло. Однак на практиці все відбувається зовсім не так швидко. Для початку зверніть увагу, що у договорі прописано лише орієнтовний термін здачі об'єкта, як правило, квартал певного року. Це означає, що не пізніше цього терміну об'єкт повинен бути прийнятий спеціальною комісією, але ви зовсім не зможете заїхати до своєї квартири. Нині приблизні реальні терміни здачі квартир у новобудовах такі. Підписання дозвільної документації та надання землевідведення займає від одного до півтора року. Будівництво панельного будинку займає від восьми до десяти місяців, а цегляного до півтора року. Після закінчення будівництва мають бути проведені виміри БТІ, підписано акти приймання квартири та укладено договір з обслуговувальною організацією, підключено комунікації. Це займає близько чотирьох місяців. Оформлення документів у власність займає від одного до двох років. Ось тепер можна приблизно порахувати реальні терміни отримання квартири у власність.

Одним із найпоширеніших способів обдурити покупця є невигідні умови оплати. Наприклад, оплата суми сторонньої організації, яка не прописана в договорі, висока комісія банку за перерахування грошей. Якщо вам пропонують провести гроші через дочірню компанію забудовника чи асоційовану компанію, не треба погоджуватися, тому що ця компанія швидше за все зникне. Така пропозиція має звернути вашу увагу, що забудовник має фінансові проблеми, які хочуть вирішити за ваш рахунок. Будьте обережні, якщо вам запропонують сплатити так званого боковика, наприклад, більшу частину суми провести за основним договором, а близько двадцяти відсотків сплатити у вигляді покупки страхового поліса. Усі гроші мають бути перераховані лише на підставі договору купівлі продажу.

Якщо продавець або забудовник намагається необґрунтовано підняти ціну, то, як правило, це відбувається не з метою додаткового заробітку, оскільки такі дії дуже псують репутацію компанії. Причиною додаткових платежів є помилки при початкових економічних розрахунках або погіршення ринкової ситуації. Важливо пам'ятати, що чим швидше обіцяють здати будинок, тим менше ви заплатите. Якщо один забудовник пропонує квартири в різних корпусах, але в тій будівлі, яку здадуть швидше, квартири дорожчі, краще купувати там. Тому що в результаті і за квартиру в іншому корпусі ви заплатите таку ж ціну, тільки на сфабриковані форс-мажорні обставини ви витратите більше часу та нервів. На практиці в процесі будівництва ціна на квадратний метр може підвищуватись від трьох до п'яти тисяч рублів, тому купувати квартири краще у будинках з терміном здачі від шести до дев'яти місяців.

Автор: Олександр Бєлов