16-08-2018

Як зняти офіс без проблем: просто про головне

людина дивиться у вікно

Якщо вашому бізнесу потрібен офіс в оренду, як єдине приміщення або для розширення мережі філій – не має значення, слід попередньо вивчити досвід інших підприємців, щоб уникнути повторення поширених помилок.

Функції офісу

Насамперед, визначтеся з вимогами до приміщення виходячи із завдань фірми. Поставте собі запитання – яка функція буде виконуватися даним офісом: його відвідуватимуть клієнти чи співробітники будуть у ньому окремо? Залежно від відповіді вимоги до приміщення будуть різними – у першому випадку важливою є доступність офісу, його внутрішнє оздоблення, зручність та облаштування, адже необхідно буде справити на клієнта позитивне враження. У другий випадок робочий процес висувається перше місце – важливо забезпечити його ефективність всіма засобами.

Площа офісу

І тут виникає наступне питання – яка площа буде потрібна? Скільки людей потрібно розмістити, причому розмістити з комфортом? Важливо точно оцінити, скільки місця займає робоча зона кожного співробітника, врахувати комфортні відстані між робочими місцями, передбачити розміщення загального обладнання та іншої техніки та не забути про зону відпочинку. Можливо, потрібно буде розставити торгове обладнання, презентаційні стенди та інше, а також залишити достатньо місця для відвідувачів.

Розташування офісу

Тепер щодо конкретного району, в якому краще зняти офіс. Спрямованість на роботу з клієнтами передбачає розміщення офісу в районі «проживання» потенційних клієнтів, ближче до центру та «червоної лінії», що не забариться позначитися на вартості оренди. Але якщо офіс буде лише робочим місцем співробітників, то й вибирати його місце дислокації краще, з точки зору зручності більшості співробітників – недалеко від зупинок громадського транспорту, ближче до будинку та інше. Тут доречно вислухатиме думки самих співробітників, але й міркування економії коштів не можна ставити на останнє місце.

Пошук пропозицій

Визначившись із вимогами до рівня приміщення та його розташування, можна зайнятися пошуком варіантів. У хід слід пустити всі доступні кошти, від інтернету до друкованих видань, але й вустною інформацією не варто нехтувати. Агентство нерухомості BFS також надасть істотну допомогу, оскільки «моніторить» будь-які зміни на ринку оренди комерційної нерухомості. Пам'ятайте, що ситуація змінюється щодня, і навіть відсутність відповідних пропозицій сьогодні не означає, що пропозиції не з'являться завтра.

Збір інформації про орендодавця

Виділивши кілька варіантів, зберіть усю можливу інформацію про орендодавця. Перш за все, дізнайтеся, чи ви будете знімати приміщення у власника або це буде варіант суборенди. Ваші найменші сумніви щодо чистоти угоди є достатнім приводом для звернення до юриста за допомогою. Адже ви не можете знати всіх правових аспектів оренди, тому краще довіритися досвіду професіонала.

Особистий огляд об'єкту оренди

Обов'язково особисто відвідайте об'єкт, що здається в оренду, прагнете оглянути всі куточки і виявити всі істотні недоліки. Щодо недоліків можливі три варіанти дій: або орендодавець сам їх усуває, або відшкодовує вам кошти на їх усунення, або орендна плата знижується пропорційно до виявлених дефектів.

Вивчення договору оренди

Якщо справа дійшла до укладення договору, який у більшості випадків складає орендодавець, вивчайте його з особливою ретельністю і вносите коригування в сумнівні, на ваш погляд, пункти. Опір орендодавця щодо внесення до договору змін є цілком достатнім приводом для відмови від його підписання. Будь-яка пропозиція про оренду – не єдина, важливо мати терпіння та дочекатися оптимального варіанту.

Автор: Олександр Бєлов