15-09-2014

Як вибрати квартирантів

обговорення договору

Високі ціни на покупку житла у власність сприяють процвітанню ринку оренди квартир. Однак оцінювати цей ринок тільки як бізнес не варто - занапастити весь прибуток зможе один раз невдало обраний квартирант.

Як вибрати надійного орендаря?

Скористаємося порадами досвідчених господарів квартир. Потрібно починати з того, що потрібно від квартиранта: наприклад, стабільна оплата та підтримання порядку в квартирі. Виключаємо тих, хто жодним чином під ці два критерії не вписується: сім'я з маленькими дітьми, які прагнуть залишити художній розпис на нових шпалерах, бригада будівельників з інших держав, які приїхали попрацювати на літо.

А що далі? Як тепер відрізнити акуратну, виховану людину? Не по руці ж гадати. Існують деякі загальні параметри, якими слід керуватися:

  1. Тон під час розмови – наскільки людина ввічлива, відкрита.
  2. Відповіді на запитання – чи потенційний квартирант відповідає щиро, не намагаючись уникнути деяких моментів.
  3. Матеріальний достаток – треба бути впевненим, що дохід орендаря стабільний.

Уявімо тепер, що відповідна людина знайшлася і після показу квартири, вона згодна її зняти, але не з сьогоднішнього дня, а з першого числа нового місяця. Що робити у такому разі? Якщо не планується укладання договору про оренду, можна скористатися таким варіантом, як взяття задатку. Як правило, ця сума становить кілька сотень, і надати їх орендарю не становитиме проблем. Якщо з настанням нового місяця квартирант не змінить свого рішення, ці гроші підуть у рахунок орендної плати. Без застави сподіватися на таку людину не варто – краще сміливо показувати квартиру далі, щоб уникнути втрати часу.

Підготував: Олександр Бєлов