15-05-2017

Світова динаміка будівництва торгових центрів

Шеньчжень Китай

Дослідження CBRE Global Shopping Centre Development вказало, що загальна площа торгових центрів на стадії будівництва у найбільших містах світу становить 33,5 млн. кв. м.

Девелоперська активність, як і раніше, значною мірою зосереджена в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (APAC), на частку якого припадає 26,6 млн кв. м. нових площ. При цьому девелоперська активність зосереджена у більш ніж 90% міст Азії, що увійшли до дослідження, лише у 56 містах Північної та Південної Америки та у 14% міст у регіоні Європа, Близький Схід та Африка (EMEA).

Китай залишається найактивнішим ринком: тут зосереджено 19,7 млн. кв. мю торгових центрів на стадії будівництва та представлено 15 із 20 міст світу з найбільшою девелоперською активністю.

У державах регіону Європа, Близький Схід та Африка (EMEA) девелоперська активність почала сповільнюватися: загальна площа торгових центрів на стадії будівництва становила 4,49 млн кв. м.

У цьому регіоні активність зосереджена головним чином Росії, Туреччини та ОАЕ, причому лідирують турецькі міста, де на стадії девелопменту знаходяться 17 торгових центрів загальною площею 1,3 млн кв. м.

відносно України, то у Києві було зафіксовано рекордний обсяг – 168 тис. кв. м. торгових площ, введених у експлуатацію. При цьому левова частка нової пропозиції припала на відкриття ТЦ Lavina Mall 127,5 тис. кв. м., що робить його найбільшим торговим центром у столиці.

За матеріалами CBRE.