15-02-2014

Існуючі тонкощі при вкладанні грошей у будівництво нового житла

Вкладення грошей у будівництво

Вкладення коштів у житло, що будуються - дії, пов'язані з серйозним ризиком. Не варто не розібравшись цим займатися, адже якщо ви будете уважно ставитися до запропонованого вибору забудовників - набагато підвищить ваш шанс укласти договір з чесною та грамотною організацією.

Зараз спробуємо розповісти про деякі хитрощі, які використовуються деякими будівельними фірмами, а також про підозрілі моменти, на які ви обов'язково повинні звертати увагу за бажання інвестування грошей у новобудову.

1. Надмірно занижена вартість

Компанія-забудовник, у цій ситуації, грає природному інтересі кожної людини - економії власні кошти. Придбати гарне житлове приміщення за відносно невеликою вартістю ніхто не відмовиться, але за ціни квартири в новому будинку на 40% менше, ніж аналогічні пропозиції, потрібно виявити обережність. Найчастіше такі низькі ціни характерні для проблемних проектів або шахрайських операцій.

Досить часто забудовником використовується наступна схема: пропозиції щодо квартир з дуже привабливими цінами розміщуються у багатьох виданнях, на рекламних площах, по телебаченню чи інших засобах інформації. Подібними діями компанії створюють собі репутацію відомих брендів і намагаються втертися до вас у довіру, а також залучити величезну кількість потенційних жертв-покупців. Будівельні роботи можуть навіть вже розпочати: для створення видимості передбачувана ділянка робіт відокремлюється простими огорожами.

Потрібно спостерігати деякий час за тим, як швидко відбувається будівництво - за місяць подібного стеження вже можна буде зрозуміти, чи будується будинок насправді або просто рідко приходять люди, а технічні засоби не використовуються зовсім.

2. Вимушена переплата

Перед підписанням договірних зобов'язань звертайте увагу, чи зазначені у документах: точні показники майданних розмірів та вартість. У разі їх відсутності вам згодом доведеться викладати суми, що перевищують обумовлені або за дану вартість ви отримуєте квартиру набагато меншу площу, ніж зазначалося раніше.

Найбільший ризик буде у разі продажу квартири у новобудові за участю боргових цінних паперів, основна вигода яких за вже внесеного першого внеску є можливість під час проведення будівельних робіт підкуповувати ще облігацій, збільшивши при цьому остаточну площу приміщення. Однак водночас існує певний ризик підвищення вартості облігацій, що здатне збільшувати вихідну квартирну ціну.

3. Використання закладу

Такі ж проблеми можуть виникати, якщо нерухоме майно купується за допомогою застави. У такому варіанті необхідно відстежити одночасне укладання договору купівлі-продажу з попереднім проектом документа, в якому позначено всі технічні характеристики приміщення, цінова вартість, правила для її придбання та вказаний точний час, коли було укладено основний договір.

Участь в угоді заставної передбачає, що у разі виникнення проблем вкладник здатний вимагати від фірми-забудовника відшкодувати кошти, еквівалентні вартості закладу, але не квартири.

4. Конфліктні ситуації із забудовником

В основному засновники компанії, що здійснює функції забудовника, це група людей, які відповідають за проведення будівництва та введення готової нерухомості в експлуатацію. Навіть коли жодні злочинні дії ними не планувалися, зрештою їхні інтереси здатні розділитися, що може вплинути на будівельні роботи, що проводяться. Це може бути неподілена прибутковість, початок судів або зникнення засновника разом із паперами. Щоб уникнути цього, потрібно дізнатися кількість у компанії-забудовника засновників.

Автор: Олександр Бєлов