24-11-2010

Експерти назвали критерії ліквідності квартири

будівлі

Основним фактором ліквідності об'єкту, як і раніше, є місце розташування будинку. Традиційно є райони престижні та не престижні. Престижність району визначається близькістю до історичного центру, соціальним оточенням, якістю забудови та екологічною ситуацією. Розповів голова брокерської ради "МІЕЛЬ" Роман Мурадян.

За його словами, жити поряд з великим ринком або шкідливим виробництвом, що забруднює повітря, не хоче ніхто. Решта чинників досить умовні.

Велике значення має чинник екології. Наприклад, близько 10-15% до вартості квартири додасть близькість парку або скверу. Квартири в будинках, які розташовані на паркових вулицях, коштують дорожче, ніж ті, що розташовані біля шосе. Однак це правило не поширюється на будинки, зведені в центрі або в престижних районах.

Ще один фактор, на який звертають увагу покупці – сторони, куди виходять вікна – на галасливу трасу чи тихе подвір'я. Різниця в ціні може становити близько 10%-12%. Однак ця цифра застосовується лише для трьох- та чотирикімнатних квартир. Якщо говорити про одно- та двокімнатні квартири, то ця різниця складе не більше 2-5%. Однокімнатні квартири мають попит незалежно від того, куди виходять вікна, і де розташовані будинки. Традиційно найдешевші пропозиції – завжди найліквідніші.

"Крім того, на сьогоднішній день простежується одна цікава тенденція: люди втомилися від нічних сигналізацій, і ті, хто купує нерухомість у будинках на автомагістралях, звертають на це увагу, і часто, за інших рівних, обирають квартири з вікнами на трасу", - зазначив Роман Мурадян.

Якщо автомобільна траса проходить прямо під вікнами, то ціна такої квартири може впасти, на 12-15% для трьох- та чотирикімнатних квартир, і того менше для одно- та двокімнатних – 5-7%. Однак для певної категорії покупців цей фактор може свідчити і на користь об'єкта, якщо їм важлива можливість виїзду на Садове чи Третє транспортне кільце. З одного боку, жити з вікнами на Третє транспортне не так комфортно, зате є можливість уникнути пробок при виїзді.

Підготував: Олександр Бєлов