15-07-2020

Знижки Європи: нерухомість задарма, чи майже задарма?

Флоренція

Вартість нерухомості падає. Рієлтори склали список європейських країн, де встановлені найбільші знижки на нерухомість.

Відсотки

У середньому по Європі знижки на комерційну нерухомість становили 40%, згідно з даними компанії Knight Frank.

3 країни з високими знижками:

  1. Італія – нерухомість можна придбати зі знижкою, яка не перевищує 40% від ринкової ціни до кризи.
  2. Кіпр – тут знижки перевищили 25%.
  3. Франція та Греція – всього 15%.

Причиною збільшення загального відсотка знижок стали: стабілізація грошового потоку для забудовника навіть у період «закритих кордонів» та термінові продажі власників.

Майно

Привабливу, з погляду комерції, нерухомість, яку власник продає за суму нижче за вартість на ринку, називають дистрес-активом. Саме в Італії майна, що відноситься до дистрес-активів, найбільше зараз. Цим і зумовлено зниження цін на нерухомість.

Дистрес-активи в Європі здебільшого складаються з житлової нерухомості. Це близько 80%. 15% - офіси та готелі, 5% - відводиться на торговельні приміщення.

Ринок нерухомості ще не повністю відчув на собі наслідки кризи. Тільки після закінчення літнього сезону буде видно загальну картину. Експерти очікують на підвищення знижок і в інших країнах. Під великим ударом перебувають курортні зони.

Знижок немає

За офіційними даними знижок немає у Німеччині, Швейцарії та Великій Британії. Власники не готові прописати у договорі суму з урахуванням зменшеної вартості, але під час проведення переговорів існує практика «неофіційної знижки».

Покупці зацікавлені у придбанні нерухомості на Кіпрі. Забудовники готові піти на низку змін у процедурі придбання приміщень. Поступки полягають у збільшенні знижки при бронюванні, а також покупка в режимі онлайн без попереднього перегляду. Це може зацікавити клієнтів, які беруть участь у отриманні громадянства.

Закриті кордони не означають скасування торгівлі. Стали популярними угоди за участю представника. Але, незважаючи на можливості, кількість угод різко скоротилася з настанням кризи. За даними з Туреччини, минулого року за перші півроку було здійснено близько 400 покупок, а 2020 року лише 100.

Нерухомість подешевшала, але це зовсім не означає, що попит на неї збільшиться. Криза торкнулася всіх сфер бізнесу. Покупка в такий час має ризик не виправдатися, адже точної дати виходу зі складної економічної ситуації поки що немає.

Нагадаємо, прибутковість європейських готелів у травні 2020 року знизився на 88%.

Автор: Олександр Бєлов