15-06-2018

Прибутковість ринків торгівельної нерухомості Європи досягла 10-річного мінімуму

торговий центр

Ставки доходності сегменті торгових коридорів знизилися на 5 б. п. у першому кварталі та на 16 б. п. загалом за останні 12 місяців, досягнувши 10-річного мінімуму на рівні 4,15%.

У свою чергу, орендні ставки на торговельну нерухомість уздовж торгових коридорів у Європі збільшились на 0,2% порівняно з І кварталом. Однак зростання орендних ставок залишається неоднорідним, і лише у 8 з 45 досліджуваних ринків фіксовано підвищення.

Орендні ставки зростали в ЦСЄ на чолі з Будапештом (8,3%), де зміцнення економіки, збільшення заробітної плати та побутового споживання, а також зростання попиту з боку рітейлерів сприяють зростанню орендних ставок у торгових коридорах. Аналогічні показники сприяли підвищенню орендних ставок у Софії (4,2%) та Празі (2,3%).

Ринки Франції, Німеччини та Бенілюксу, де поточна прибутковість є однією з найнижчих у Європі, що відображає стійкий інтерес до торгової нерухомості у цих регіонах з боку місцевих та міжнародних інвесторів.

Зміни на ринках Великобританії, ЦСЄ, нордичного регіону (Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція) та напівпериферії (Іспанія, Італія, Ірландія, Португалія) мінімальні з початку року, і до кінця цього року зниження не очікується.

За матеріалами Cushman & Wakefield