14-10-2013

У жовтні ринок нерухомості України пожвавиться

Зростання ринку нерухомості

На ринку нерухомості України в жовтні, за прогнозами експертів, кількість продажів має зрости на 20% у порівнянні з вереснем або на 10-15% у порівнянні з жовтнем 2012 року.

З 1-го листопада цього року набувають чинності нові норми оцінки нерухомості, через що, за словами аналітиків, багато хто поспішає здійснити угоди до кінця жовтня, через це в жовтні має бути різке піднесення та зростання числа договорів.

Схоже становище вже було у липні цього року. Реалізація нерухомого майна підвищилася на 50-60 %, проти минулим. Проте запровадження нового становища було відсунуто листопад. За даними Ліги експертів України, на даний момент підготовку щодо введення нових норм пройшли лише близько тисячі оцінювачів та 180 директорів фірм з оцінки – а це лише десята частина від загальної кількості. У зв'язку з цим представники ріелторських фірм вважають, що Мін'юст продовжить заборону на ці нововведення до початку 2014 року або взагалі скасує.

15 травня цього року Мін'юст видав наказ про введення поправок до Порядку нотаріальних дій, який свідчить, що всі нотаріальні угоди з предметами рухомого та нерухомого майна для фізосіб мають здійснюватися, якщо є оцінна вартість власності з метою оподаткування. Але 1 травня Кабмін України відстрочив на три місяці дію цього наказу.

Нагадаємо, що з 1 вересня готівкові розрахунки мають обмежуватися сумою 150 тис. гривень. У зв'язку з цим аналітики відзначають, що введення цих лімітів ніяк не позначилося на активності ринку, що стагнує. Навпаки, замість прогнозованого зльоту вийшло різке зменшення кількості угод. Кількість угод на ринку нерухомості впала у кілька разів. Негативним чинником у цій ситуації послужило й те, що бажання продавців заробити через нові норми щодо обмеження в розрахунках, невиправдано підняло ціни на нерухомі об'єкти на 5-10% у порівнянні з минулим роком. Однак рієлторам не вдалося розбагатіти на паніці.

За даними експертів, ціни на квартири в Україні в середньому складають: однокімнатні – 40,3 тис. дол. (торік вона становила 37,1 тис. дол.), на двокімнатні – 62,5 тис. дол. (для порівняння, торік 58,8 тис. дол.) та трикімнатні – 101 тис. дол. (90,6 ,тис. дол.). Причому сильне зростання цін на нерухомість відбулося лише у великих містах. У маленьких селищах та містах ціни на нерухомість набагато нижчі.

Підготував: Олександр Бєлов