14-07-2014

Нерухомість для українців – основний інструмент для збереження грошей

Сьогодні інвестори розглядають нерухомість як один із основних інструментів для збереження своїх грошей. Частка інвестиційних угод на ринку нерухомості України сягнула 20%.

«Минулого року частка таких угод була меншою і становила 12-15% від загальної кількості договорів купівлі-продажу нерухомості», - розповів віце-президент Асоціації професійних керуючих нерухомістю Анатолій Топал.

нерухомість України

Однак збільшення частки інвестиційних угод не означає, що їхня кількість у натуральному вираженні зросла. Це стало можливим завдяки різкому падінню продажів. У першому півріччі у Києві було зареєстровано близько 6 тис. угод на ринку первинної та вторинної нерухомості. Це вдвічі менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За словами Топала, зараз ринок вийшов фактично на докризовий показник (до осені 2008 р.). Солідарний з ним і керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський, на думку якого нерухомість є одним з основних інструментів для збереження фінансів.

Типи інвестування у нерухомість

Перший — це купівля житла на ранній стадії будівництва в новобудові та його перепродаж, наприклад після введення об'єкта в експлуатацію. На кожному етапі ціна квадратного метра зростає, тому навіть зараз на перепродажі можна заробити 25-50% вартості квартири. Як правило, житло перепродається через 6-8 місяців після покупки.

Другий - Це придбання нерухомості з подальшою здаванням її в оренду. Зазвичай, такі квартири з ремонтом купують на вторинному ринку нерухомості. Збільшення кількості угод у цьому сегменті найбільше фіксують рієлтори.

Третій тип — це купівля великих за площею апартаментів та створення на їх базі кількох дрібніших квартир. Усі витрати на капітальний ремонт і переоформлення документів з лишком окупаються за умови продажу нерухомостіОскільки вартість квадратного метра, наприклад «одинички», вища, ніж чотирикімнатних апартаментів.

Покупці бояться нести гроші до банку, тому намагаються вкласти їх у житло, вважає Топал. Забрати доларовий депозит зараз можна лише гривнями. Тому клієнти не поспішають нести свої заощадження до фінустанов. За даними Національного банку, у липні порівняно з січнем депозити фізосіб у національній валюті знизилися на 12,6%, до 221,6 млрд. гривень, а в іноземній — на 24,5%, до $23,3 млрд.

Заробити на житло вже складно

До кінця року частка інвестиційних угод не зросте, бо заробляти на житло зараз стає дедалі складніше.

"З січня по червень кількість угод з оренди житла знизилася на 40%", - говорить президент Спілки фахівців з нерухомості Олександр Рубанов.

Зростає і термін повернення інвестицій у нерухомість. Це пов'язано, за словами Топала, зі зниженням цін на оренду у доларовому еквіваленті на 40%.

"Деякі власники апартаментів спробували підвищити ціни через девальвацію гривні, але тут же втратили орендарів", - пояснює він і додає, що для більшості клієнтів оренда залишилася на рівні минулого року.

Водночас, ціна квартир на вторинному ринку прив'язана до курсу долара. Тому якщо торік термін повернення інвестицій у двокімнатну квартиру вартістю 50 000 $ і за ціною оренди 4 000 гривень на місяць становив трохи більше восьми років, то зараз — понад 12 років.

За матеріалами Сегодня.