14-03-2017

Частка приватних інвестицій у комерційну нерухомість зросла

комерційна нерухомість

За підсумками 2016 року частка приватних інвестицій у комерційну нерухомість досягла 27% у загальній структурі інвестицій у об'єкти комерційної нерухомості у світі. З 2007 року частка приватних інвесторів традиційно становила 20–25%.

Про це повідомляється в дослідженні компанії Knight Frank про розподіл добробуту у світі Звіт про багатство за 2017 рік. Дослідження, проведене спільно з консалтинговою компанією New World Wealth, ґрунтується на даних опитування 900 представників провідних світових приватних банків та інвестиційних консультантів, в управлінні яких перебувають активи близько 10 000 клієнтів сукупною вартістю понад 2 трлн дол.

Збільшення частка приватних інвестицій у комерційну нерухомість говорить про зростання інтересу до цього сегменту. Експерти міжнародної аналітичної компанії Morgan Stanley Capital International пояснюють це тим, що протягом останніх 10 років щорічна дохідність комерційної нерухомості в середньому становила 6,3%. За останні 5 років середнє щорічне зростання досягало 9%. Ці результати перевершили показники акцій та облігацій. Глобальна фінансова криза лише зміцнила позиції нерухомості як «тихої гавані» для збереження капіталу. Диверсифікація портфеля інвестицій та стабільна прибутковість об'єктів і надалі стимулюватимуть зростання кількості приватних гравців на ринку інвестицій у комерційну нерухомість.

У структурі інвестицій ультрахайнетів (людей зі статком від 30 млн дол.) комерційна нерухомість у 2016 році зайняла 24%, проте цей показник відрізняється від регіону до регіону. Так, мінімальна частка інвестицій у комерційну нерухомість відзначено у Північній Америці (11%), максимальна – на Близькому Сході (33%).

Офісна нерухомість має найбільшу популярність у ультрахайнетів у всьому світі, в цей сегмент сьогодні інвестують 54% ультрабагатих людей. 44% ультрахайнетів планують інвестувати в офіси та у 2017 році.

У складську нерухомість сьогодні вкладають 15% ультрахайнетів світу, 2017 року планують інвестувати в логістичні об'єкти вже 22% приватних інвесторів.

У торгові центри сьогодні інвестують лише 8% ультрахайнетів, невисока популярність торгової нерухомості в порівнянні з офісний та складський пояснюється зміною споживчої поведінки та розвитком інтернет-торгівлі. Однак у 2017 році у торгові центри планують інвестувати 17% ультрахайнетів.

Привабливість готельних об'єктів знижується – сьогодні в цей сегмент інвестують 15% ультрахайнетів, 2017 року лише 6% розглядають готелі для інвестицій.

Найпопулярніший бюджет купівлі об'єктів комерційної нерухомості варіюється в межах 20-50 млн. фунтів, ряд інвесторів готові перевищити планку в 100 млн. грн.

Підготував: Олександр Бєлов