13-02-2017

Інвестиції в індустріальну нерухомість Європи б'ють рекорди

завод

2016 став найуспішнішим за останній час для індустріальної нерухомості Європи: обсяг інвестицій досяг рекордної позначки в 24,5 млрд євро. У 2016 році у Німеччині, Норвегії, Іспанії та країнах ЦСЄ відзначено рекордний рівень активності – на 4% вище, ніж у 2015 році.

Для Європи 2016 року став рекордним і за показниками валового поглинання. Сукупний показник валового поглинання на дев'яти ключових ринках Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії, Італії, Нідерландів, Бельгії, Польщі та Чехії вперше в історії досяг позначки 21 млн м², побивши попередній рекорд у 19 млн м², зафіксований у 2015 році.

Рекордні показники валового поглинання відмічені значною мірою зумовлені зростанням попиту з боку представників електронної та роздрібної торгівлі. У Великій Британії частку цих двох галузей припало понад 50% валового поглинання, становило 2,8 млн м². Представники логістичного сегменту та ланцюгів поставок адаптуються до змін у складі орендарів, додатково стимулює оптимізацію будівельної та виробничої активності, що сприяє зростанню та конкурентоспроможності.

У логістичних хабах G32, найбільших та найважливіших для Європи, валове поглинання у 2016 році також досягло рекордних 11,9 млн м², побивши рекорд 2015 року (11,75 млн. м²). Однак вплив на долю вакантних площ по всій Європі залишився незначним: середньозважений показник на ключових ринках зріс у річному вирахуванні на 20 базисних пунктів із 5,1 до 5,3%.

Аморі Гарієл, керуючий директор відділу індустріальної та складської нерухомості в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, прокоментував:

«Складська нерухомість стала найбільш динамічно зростаючим сегментом по всій Європі і розглядається як клас активів, найменш чутливий до політичних факторів. У 2016 році цей сегмент продемонстрував найкращі серед класів активів показники та продовжує залучати капітал та значний інтерес з боку інвесторів. Стабільність ринків Німеччини та Норвегії продовжує залучати інституційних інвесторів, а сприятливі економічні перспективи в Іспанії та країнах Центральної та Східної Європи створюють міцний фундамент для майбутнього зростання».

За матеріалами CBRE.