14-01-2011

Нова нормативна грошова оцінка земель Одеси

податок земля

До 2011 року одесити сплачували податок на землю за нормативною грошовою оцінкою 1999 року. Про це повідомив перший заступник міського голови Одеси Сергій Черненко 13 січня на брифінгу.

З 1 січня 2011 року в Одесі для розрахунку земельного податку застосовується нова нормативна грошова оцінка земель міста, затверджена рішенням Одеської міської ради 28 грудня 2010 року. Внаслідок цього ставки земельного податку збільшаться в середньому по місту в 1,86 раза, а міський бюджет отримає додатково 110 мільйонів гривень.

Віце-мер зазначив, що за нормами українського законодавства нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення має проводитися не рідше ніж раз на 5-7 років.

Як зазначив заступник начальника Головного управління Держкомзему на Одещині Михайло Кузнєцов, оцінка землі за нормами 1999 року вже давно втратила свою актуальність, оскільки ціни на землю з того часу збільшилися.

Таким чином, міський бюджет щороку недоотримував мільйони гривень. При цьому у більшості міст України та навіть Одеської області переоцінку землі вже давно було проведено.

Сергій Черненко наголосив, що земельний податок – це одне з основних джерел доходу міського бюджету.

Джерело: Консалтингова компанія SV Development.