13-07-2013

Юридичні нюанси оренди житла

спальня

Оренда житла в Одесі завжди була надзвичайно поширеним явищем. Як правило, такий варіант дає змогу забезпечити нормальні умови для проживання за прийнятну плату. Однак у процесі оренди можуть виникати різноманітні складнощі у взаєминах орендодавців та наймачів. Законодавство в нашій країні регулює такі взаємини, але лише в тому випадку, якщо оформлення договору оренди житла було проведене відповідно до чинних норм закону.

Будьте пильні!

При пошуку квартири легко можна опинитися в положенні жертви шахраїв, тому фахівці в цій сфері рекомендують звернутися в агентство нерухомості і підібрати дійсно хорошу квартиру. Компанії, які мають високу репутацію, запропонують достатню кількість варіантів, таких як подобова квартира в Одесі та оформлюють угоди на високому професійному рівні. У договорі найму обов'язково мають бути чітко прописані умови оплати, можливість розірвання договору до закінчення обумовленого строку, а також зазначено порядок його розірвання.

Укладаючи договір на оренду житла, обов'язково треба переконатися, що житло справді може бути здано в оренду і не має для вчинення такої угоди юридичних обмежень (іпотека, рента), а отже, немає потреби у згоді інших осіб під час укладання договору найму. Якщо власник житла – неповнолітній громадянин, а передбачуваний термін оренди – понад 1 рік, то для юридично правильного укладання договору про найм житла необхідно, щоб була юридично оформлена згода відповідного органу (щодо опіки та піклування).

Оподаткування доходу

Особи, які отримують доходи від здачі житла в оренду, повинні подавати декларацію про доходи разом з копією договору оренди до податкового органу. За чинним законодавством доходи від такої угоди оподатковуються 15%-м податком. Якщо орендодавець є зареєстрованим індивідуальним підприємцем і перейшов на спрощену систему оподаткування, цей вид податку може бути зменшено до 5%.

Надзвичайно неприємна ситуація, коли після словесних запевнень, що оренда вигідна кожній стороні, орендодавець, отримавши гроші, просить залишити його квартиру! Укладання договору оренди житла у письмовій формі та після завірення у нотаріуса забезпечує юридичну захищеність та орендодавцю та наймачеві. Відмова від такої юридичної дії обов'язково має насторожити учасника угоди і, можливо, навіть спонукати знайти найкращий варіант.

Автор: Олександр Бєлов