12-10-2022

Правила підвищення орендної плати

підписання договору

Орендарі звикли вважати, що підвищення ставки за орендована нерухомість - Перше і єдине бажання орендодавців. Однак більшість орендодавців насправді бояться цієї ситуації, побоюючись, що це може зашкодити стосункам, призвести до конфронтації чи того, що хороший орендар вирішить звільнити власність.

Є багато причин, через які орендодавець може підвищити ставку, і більшість орендарів розуміють, що рано чи пізно настане час, коли орендна плата зросте. Підвищення відсоткових ставок, вартість життя, вимоги до технічного обслуговування та покращення майна — все це відіграє роль у прийнятті рішення.

Орендодавці повинні надати письмове повідомлення про будь-яке підвищення ставки, це обов'язково. Щоб допомогти орендарю прийняти підвищення та уникнути конфронтації, інвестор може пояснити кількома словами, чому орендна плата збільшується. Це допоможе орендарю зрозуміти ситуацію та бути більш терпимим.

Інвестор також може надати докази, такі як підвищення процентної ставки, підтвердження ринкової орендної плати в цьому конкретному районі або поліпшення, які він вніс до приміщень, та які приносять безперечну користь орендарю.

8 правил для орендодавця

  1. При оренді з фіксованим терміном орендна плата не може бути збільшена, якщо інше не зазначено у договорі оренди та не підписано як орендодавцем, так і орендарем на початку договору. Наприклад: «Ставлю вас до відома. За 6 місяців орендна плата збільшиться на 500 гривень на тиждень».
  2. Якщо термін договору з фіксованим терміном добігає кінця, і орендодавець бажає підвищити ставку за новим договором оренди, йому слід попередити орендаря про збільшення ставки за кілька тижнів до підписання нового договору. У такому разі орендодавець матиме змогу розпочати пошук нових орендарів, якщо орендар не прийме запропонованого збільшення (забезпечивши правильне «повідомлення про звільнення», яке застосовується до регіону орендодавця).
  3. Орендодавець не може навмисно пропонувати надмірне підвищення, щоб позбавитися орендаря. Якщо орендар вважає, що саме так, йому необхідно звернутися до суду для винесення рішення.
  4. У разі збільшення орендної плати орендодавець має цілком повне право збільшити заставу. Однак він повинен повідомити орендаря у письмовій формі, а загальна сума застави не повинна перевищувати орендну плату за чотири тижні.
  5. Якщо повідомлення про підвищення ставки надсилається поштою, орендодавець повинен враховувати необхідні додаткові 3-4 дні як період поштової доставки.
  6. У письмовому повідомленні про підвищення ставки орендодавцем має бути чітко зазначено збільшену суму та дату набрання чинності.
  7. Письмове повідомлення про збільшення ставки має бути надіслано за 45-60 днів під час дії угоди – період часу залежить від кожного конкретного регіону.
  8. Збільшення ставки не допускається раніше, ніж через півроку після початку або продовження договору, або якщо після останнього підвищення орендної ставки не минуло півроку, незалежно від того, який договір був укладений між орендодавцем та орендарем.

Раніше ми розповіли про десяти ефективних способах збільшення прибутку від оренди нерухомості.

Автор: Олександр Бєлов