12-06-2018

Рекордне зростання орендних ставок на ринку офісної нерухомості Європи

Москва Сіті

згідно зі звітом «ДНК нерухомості» зростання орендних ставок на ринку офісної нерухомості Європи в I кварталі 2018 року досягло 0,8% і стало найвищим з початку 2012 року.

Високий темп зростання орендних ставок підтримується постійними позитивними показниками на німецькому, скандинавському та напівпериферійних ринках (Ірландія, Іспанія, Італія, Португалія).

За минулі чотири квартали спостерігалося позитивне зростання принаймні на 15 із 47 досліджуваних офісних ринків, що стало явною ознакою позитивної динаміки на ринках оренди.

Лідером цього кварталу став Мілан, де зростання склало 5,6% щодо попереднього кварталу, чому сприяв високий попит, особливо в центральних регіонах.

Орендні ставки на найкращі офісні приміщення у Берліні зросли на 5,2% у квартальному вимірі та на 16,2% - у річному; у Дюссельдорфі (3,7%) та Мюнхені (1,4%) також зафіксовано продовження зростання орендних ставок.

Після шести кварталів падіння орендних ставок Великобританія продемонструвала скромне зростання на рівні 0,1% у квартальному вираженні на національному рівні, хоча зростання у річному вимірі є ще негативним. Очевидно, відсутність чіткого розуміння розвитку подій у зв'язку з Brexit затримує прийняття інвестиційних рішень.

Загальна доходність офісної нерухомості знизилася на 1 базовий пункт (б. п.) у першому кварталі. На багатьох ринках, що знаходяться на пізніх стадіях циклу, ставки доходності на найкращі приміщення досягли рекордно низьких рівнів. Однак можливості для динаміки досі є.

Британські регіональні ринки виділяються цього кварталу внутрішніми змінами на 25 б. п., зареєстрованими в Кардіффі, Брістолі та Глазго, та на 50 б. п. - в Единбурзі. Однак це було збалансовано зовнішніми змінами на 25 байт. п. у лондонському West End. Середньозважена прибутковість у Сполученому Королівстві зросла на 7 б. п. до 4,08%.

На зрілих ринках оренди у Німеччині відбулося нове зниження, на 6 б. п. до 3,1%.

Прибутковість у регіоні ЦСЄ знизилася на 8 б. п. до 5,48%.

За матеріалами Cushman & Wakefield