12-02-2020

Ринок складської нерухомості у 2020 році: тенденції та прогноз

склад

Найбільший вплив на європейський ринок складської нерухомості матимуть розвиток електронної комерції, інноваційні технології та трудові тенденції. Про це йдеться в новому звіті компанії Cushman & Wakefield "Прогноз 2020: Складська нерухомість".

Більшість країн Європи містить стабільний попит на стандартні склади 10-30 тис. кв. м. Проте нові тенденції свідчать про зростання потреби у складах площею понад 50 тис. кв. м., які можна підлаштовувати під індивідуальні вимоги орендаря.

Дмитро Пасенков, керівник департаменту складської та логістичної нерухомості компанії Cushman & Wakefield в Україні:

«Розвиток торгівлі в інтернеті потребує будівництва в Європі великих за площею складів. Оператори електронної комерції вимагатимуть до трьох разів більше місця, ніж традиційні користувачі складських приміщень. Це пов'язано з великою різноманітністю товарів та необхідністю негайного доступу до них».

Прогноз

  1. У Європі зростає потреба у великих складських комплексах. Перевага надаватиметься тим складам, які здатні до розширення як горизонтально, так і вертикально.
  2. Разом із попитом на доставку «останньої милі» зросте вартість складських об'єктів, розташованих ближче до кінцевого споживача.
  3. У боротьбі за покупця онлайн-магазини готові запропонувати доставку наступного дня, того ж дня або навіть протягом години, що призведе до зростання конкуренції за найкращі склади в межах міста.
  4. Зростати значення аналізу співвідношення відстані, розташування та часу доставки виявлення оптимальних локацій.

Нагадаємо, за підсумками І півріччя 2019 року пропозиція вакантних складських приміщень в Україні була обмежена на тлі високого попиту з боку логістичних операторів та рітейлерів.

Підготував: Олександр Бєлов