12-09-2016

Обсяг інвестицій в індустріальну та складську нерухомість Європи рекордно зріс

Обсяг інвестицій зріс

У І півріччі 2016 року на ринку індустріальної та складської нерухомості Європи відзначено рекордно великий обсяг інвестицій.

Про це повідомила міжнародна консалтингова компанія CBRE у дослідженні «Огляд ринку складських та промислових приміщень».

Згідно з його результатами, у першій половині 2016 року попит з боку орендарів залишався високим, незважаючи на значне уповільнення активності у II кварталі на деяких ринках, у тому числі в Нідерландах. До ключових ринків показали хороші результати і увійшли Німеччина, Італія, Чехія та Великобританія. Рівень поглинання на європейському ринку залишається позитивним, утримуючи частку вакантних площ на середньому рівні 5,5%. Крім того, для багатьох провідних ринків характерний дефіцит сучасних складів або міських терміналів, що зумовили високу девелоперську активність і збільшення частки спекулятивної забудови дало цим ринкам додатковий імпульс.

У II кварталі дохідність продовжила зниження, насамперед, у Німеччині, Франції та Іспанії. Напередодні референдуму про вихід Великобританії з ЄС показники прибутковості досягли мінімального рівня, проте зниження тиску на відсоткові ставки, ймовірно, призведе до зворотної дії. Проте інвестори менш схильні до ризику, що починає впливати на вторинні показники.

Макіель Волтерс, директор відділу досліджень ринку складської та індустріальної нерухомості в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, прокоментував:

«Хоча цей квартал року видався спокійним, у першій половині 2016 року у секторі індустріальної та складської нерухомості відзначено рекордний обсяг інвестиційних угод. Ми продовжуємо спостерігати зростання девелоперської активності, спричинене підвищеним попитом. Нове будівництво обіцяє довгоочікуване поповнення на дефіцитному ринку складської нерухомості. У II кварталі, в очікуванні результатів референдуму про вихід з ЄС, невизначеність на ринку посилилася, торкнувшись цілої низки секторів. Однак тепер, коли емоції вщухли, ми очікуємо, що сектор відновить обсяги інвестицій на всіх європейських ринках».

За матеріалами CBRE.