12-02-2019

Ставки оренди складської нерухомості у Європі зросли на 2,3%

склад

Орендні ставки на складську нерухомість у Європі зросли за 2018 рік на 2,3%, причому ставки прибутковості знизилися на 20 базисних пунктів.

Про це повідомляє міжнародна консалтингова компанія Cushman & Wakefield у звіті «ДНК нерухомості».

Орендні ставки на логістичні приміщення в Європі продовжили зростати і в четвертому кварталі 4 року і підвищилися на 2018%. Близько половини досліджуваних ринків продемонстрували зростання у річному вимірі, однак у 0,9 кварталі таких ринків було менше.

Лідерами зростання ставок оренди стали Дублін (↑5,3%), Лондон (↑3,3%), Москва (↑2,9%) та Будапешт (↑2,4%).

Ставки доходності знизилися більш ніж половині досліджуваних ринків. Загалом дохідність у секторі складської нерухомості Європи знизилася на 20 б. п. та становила 5,71%.

Найбільше зниження ставок за 4 квартал 2018 року було зафіксовано в Німеччині (↓38 б. п.), Бельгії (↓25 б. п.), Італії (↓25 б. п.) та Данії (↓23 б. п.) . Високий попит, щодо обмежену пропозицію та прогнозоване підвищення орендних ставок продовжують призводити до зниження прибутковості на багатьох ринках.

Найджел Алмонд, керівник департаменту аналітики у компанії Cushman & Wakefield:

«Стійке зростання орендних ставок та зниження прибутковості, зафіксовані в логістичному секторі протягом 4 кварталу, є продовженням високих показників цього сектора за останні 12 місяців. На багатьох ринках існує брак пропозиції у секторі складської нерухомості, і це стосується як ринку оренди, так і ринків капіталу. Ми очікуємо на подальше зростання орендних ставок у 2019 році, але вважаємо, що зниження прибутковості буде повільним».

Раніше Світовий Банк опублікував рейтинг індекс ефективності логістики для 160 країн світу

Підготував: Олександр Бєлов