11-08-2016

Чи вигідно відкривати новий ломбард

ломбард

Поняття «ломбард» відоме навіть тим, хто не має з фінансовою галуззю бізнесу нічого спільного і навіть ніколи не звертався за послугами до цієї установи. Кількість ломбардів у сучасній Україні зростає разючими темпами, і може скластися враження, що це і є те саме золоте дно з невичерпними запасами клієнтів та постійним попитом. Водночас будь-які оптимістичні прогнози необхідно верифікувати за допомогою реальних фактів, що є у розпорядженні. Саме цим ми й займемося.

Насамперед, поговоримо про природу високого попиту на ломбарди. Кількість ломбардів зростає разом із курсом іноземної валюти. Прямого зв'язку тут немає, проте одна тенденція завжди супроводжує іншу. Падіння курсу гривні є наслідком загального погіршення економічного становища, яке, своєю чергою, стимулює людей шукати додаткові джерела ситуативного доходу. Ця необхідність породжує додатковий попит, який відповідно до законів ринку негайно забезпечується пропозицією у вигляді нових ломбардів.

У чому зв'язок між додатковим доходом та ломбардами? Якщо розглянути ідеальну ситуацію, то ніякої, адже це звичайне заставне кредитування. Однак не кривитимемо душею: багато клієнтів, які закладають речі в ломбард, вже попрощалися з ними, оскільки забирати їх звідти не планують. Таким чином, ломбарди служать як ринки гарантованого збуту, і до початкової концепції цих фінансових установ це має дуже умовне відношення.

Висновок із ситуації можна зробити наступний. Збільшення кількості ломбардів ніяк не пов'язане зі зростанням бажання населення користуватися кредитними коштами та використовувати їх, наприклад, у комерційних цілях. Це лише очевидна реакція громадян на кризу, яка, як відомо, не вічна.

Тепер головне: чи доцільно відкривати новий ломбард, орієнтуючись виключно на поточне підвищення попиту. Якщо врахувати, що цей попит диктується виключно кризовими тенденціями, висновок напрошується сам: за період, витрачений на реєстрацію та ліцензування ломбарду, кон'юнктура може докорінно змінитися, і створений ломбард виявиться зайвим з погляду ринку. p align="justify"> Більш раціональний алгоритм придбання фінансового бізнесу - купівля ломбарду в готовому вигляді. Юридичне оформлення покупки займає кілька днів і, отже, дозволяє прореагувати зміну кон'юнктури оперативніше.

Докладніше про те, як купити фінансову компанію, ви зможете дізнатися тут.

Автор: Олександр Бєлов