11-08-2014

На що звернути увагу, купуючи житло у Болгарії

Комплекс Melia

Бажання інвестувати свій капітал у купівлю європейської нерухомості, а потім отримувати прибуток від здачі в оренду, Цілком реально. Головне визначиться із вибором країни. Прекрасний варіант для інвестиції – покупка житла у Болгарії. Це чудовий відпочинок влітку на чорноморському узбережжі і незабутній – взимку, на гірськолижних курортах.

Як при покупці будь-якої нерухомості, купуючи житло в Болгарії, необхідно враховувати деякі нюанси.

Купити віллу, сільський будинок чи квартиру, без покупки земельної ділянки, на якій вона стоїть, іноземним громадянам, заборонено. Право укладати правочини на купівлю земельної ділянки дозволено лише юридичним особам. Для вирішення цього питання можна зареєструвати фірму на ім'я майбутнього власника. Господарської діяльності, за законами Болгарії, фірма може не вести, але придбання ділянки буде вирішеною справою.

Ще один момент, який може затьмарити покупку об'єкта нерухомості. Багато квартир в приморських містах не мають центрального опалення та гарячої води. У малогабаритних квартирах немає ванної кімнати, тільки душова кабіна. Але у кожній квартирі є електричний водонагрівач. Тож проблем із гарячою водою жителі не мають. Щоправда, доведеться сплачувати значні рахунки за електроенергію. Але різниця між нічними та денними тарифами відчутна. Нічні тарифи значно дешевші, тому воду можна нагріти вночі, а протягом дня витрачати.

Найбільш популярні покупки вілл та апартаментів на курортних зонах – морських та гірських. Житло повністю готове для життя. Зроблено ремонт, підведено комунікації. У кімнатах – меблі, побутова техніка, склопакети та міжкімнатні двері. Якщо є бажання, то можна домовитися із забудовниками про встановлення певних меблів та побутової техніки. Вони ж забезпечать повну комплектацію житла за додаткову плату.

Бажано апартаменти купувати на стадії будівництва, це скоротити загальну вартість витрат на 20–25%. Укладають попередній договір з обов'язковою сплатою першого внеску близько 10–20% від загальної вартості. Решту суми оплачують після повної готовності об'єкта. Виявити обережність все ж таки треба. Будівництво можуть заморозити, і вийде не економія, а втрата авансу, кілька тисяч євро. Плату за утримання вілли, апартаментів або квартири необхідно проводити щорічно. Окремо за лічильниками оплачується телефон, вода та електрика. У середньому на утримання житла йде до 700 євро на рік.

Ціни на житлові об'єкти нерухомості в Болгарії різко відрізняються. Квартира або апартаменти в новобудовах, з покращеним плануванням та сучасними стандартами, і квартира в будинку будівель 20–30-річної давності, можуть мати різницю в ціні вдвічі, а то й утричі.

Купити нерухомість можна по-різному

  1. Звернеться до агентства нерухомості в Болгарії. Найправильніше, зупинити свій вибір на відомій компанії. У професіоналів такого рівня знайдеться слушний варіант, з обов'язковою перевіркою всіх документів.
  2. Безпосередньо звернеться до банку. Там знайдеться заставна житлова площа за неповерненими кредитами. Якщо оплачувати готівкою заставну квартиру, банк із задоволенням оформить угоду, щоб повернути кредитні гроші. Ціна такої нерухомості буде значно нижчою за ринкову.
  3. Звернеться до людини, яка давно живе в Болгарії, з пропозицією знайти відповідний варіант житла. За певну суму винагороди обов'язково знайдеться необхідний випадок та повним порядком у документах.
  4. Самостійно зайнятися пошуками необхідного житла.

Підготував: Олександр Бєлов