11-06-2013

Угоди купівлі-продажу нерухомості стануть дорожчими

угода

Обмеження готівкових розрахунків в Україні, які почнуть діяти з 1 вересня 2013 року, призведе до подорожчання угод купівлі-продажу нерухомості та автомобілів. Таку думку висловив член Всеукраїнської юридичної ради Володимир Дон.

«За словами заступника голови НБУ Віри Ричаковської, обмеження вводиться для того, щоб вивести з тіні угоди з купівлі-продажу нерухомості, автомобілів, землі та ін. Згідно з цим документом, змінюється одна з основних концепцій Конституції України – презумпція невинності. Виходить, що всі громадяни, які одномоментно хочуть витратити понад 150 тис. грн., автоматично зараховуються до ухилистів, оптимізаторів та інших злочинних елементів. Окрім того, банки за свої послуги беруть гроші. Таким чином, подорожчання оборудки за безготівковим розрахунком зросте на 2%», – зазначив експерт.

Він також повідомив, що, на думку ріелторів, такі заходи внесуть додаткові складності на ринок житла. «Люди переважно тримають заощадження у валюті. А це означає, що долари чи євро потрібно конвертувати в національну валюту, що веде до додаткових витрат. Також часто буває, що правочин не відбувся, а гроші вже перераховані», – зазначив пан Дон.

До відома! Нацбанк України ухвалив рішення, що з 1 вересня 2013 року розраховуватися готівкою можна буде на суму не більше ніж 150000 гривень.

За матеріалами www.business.ua.