10-11-2015

На європейському ринку обсяг реалізації корпоративних активів сягне €20 млрд

активи у Європі

Згідно з останніми даними CBRE, провідною міжнародною консалтинговою компанією в галузі нерухомості, оборот від реалізації корпоративних активів зростає по всій Європі і досягне в 2015 році €20 млрд.

Продаж корпоративних активів зростає у зв'язку з прагненням компаній фінансувати у стратегічні зміни та у велику відкритість ринку в інноваційних фінансових структурах. Це відбувається на тлі зростання обсягу інвестицій у комерційну нерухомість на європейському ринку, що триває, вже шостий рік поспіль. Нагадаємо, що обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у 2014 році перевищив €220 млрд.

Структура ринку Єврозони

В останні 18 місяців на ринку продажів корпоративної нерухомості домінує Великобританія, частку якої припадає 29% від загального обсягу ринку, за нею з невеликим відривом слідує Німеччина (22% ринку). Великобританія та Німеччина продовжують домінувати та контролювати більше половини ринку (51%). Це відповідає середнім результатам за останнє десятиліття, хоча Великобританія трохи випереджає, а Німеччина трохи відстає від свого середнього показника. Значна частка Великобританії обумовлена ​​низкою великих угод з торговельною нерухомістю та реалізацією значних площ у центральних районах Лондона та офісної багатофункціональної нерухомості.

У 2014-2015 роках на частку Нідерландів (9%), Франції (7%) та Іспанії (7%) припадає трохи менше чверті ринку, а на частку країн Скандинавії – ще 15%. У всіх країнах Південної Європи, крім Іспанії, частка якої в останні роки близька до десятирічного середнього рівня, спостерігаються порівняно слабкі показники: так, на частку Італії припадає лише 3% ринку за середнього показника 7%.

Сектори торгової та індустріальної нерухомості набирають обертів

Поліпшення економічних умов, зниження рівня безробіття та прискорення зростання споживчого попиту по всій Європі створюють сприятливе тло для придбання торгових та індустріальних активів. У першій половині 2015 року обсяг реалізації корпоративної торгової нерухомості досяг € 2,2 млрд, що практично відповідає результату за весь 2014 (€ 2,4 млрд). В індустріальному секторі також спостерігається активізація: його частка на ринку у 2014–2015 роках досягла 14% за середнього довгострокового показника 9%.

На сектор офісної нерухомості, як і раніше, припадає найбільша частка реалізованих корпоративних активів - 38% операцій у першому півріччі 2015 року. Крім того, на частку багатофункціональних офісів нині припадає 5% від загального обсягу ринку (оборот €442 млн у першому півріччі 2015 року порівняно з €100 млн за весь 2014-й календарний рік).

За матеріалами CBRE.