10-10-2014

Хто крайній?

рієлтори

Найголовніше питання — чи несе якусь відповідальність агент за правову чистоту договору придбання нерухомого майна?

Своїми рекомендаціями поділилися спеціалісти агентства нерухомості BFS, яке надає послуги на ринку нерухомості Одеси.

Будь-який укладений договір теоретично можна розірвати тільки в суді. Ніхто, навіть хороший професіонал, не надасть 100% гарантію того, що цього не станеться. Ріелтор несе відповідальність лише за помилки, допущені його працівниками фірми, природно при укладанні договору з купівлі та продажу, а також за порушення особистих зобов'язань (так, наприклад, коли він дав слово продати незайняту квартиру, а реалізував із прописаними в ній людьми).

Внаслідок недбалості продавця, вся відповідальність рієлтора несе найближче моральний характер: скоєні помилки — це тяжкий тягар за репутацією його фірми. Компенсувати заподіяний покупцю квартири матеріальний збиток буде компанія страховиків, з якою у фірми ріелторів укладено договір страхування цивільної відповідальності. Також слід пам'ятати, що величина відповідальності страховика обмежена страховою грошовою сумою, яка прописана у цьому контракті. На більше навіть не варто сподіватися. Але і для того, щоб точно потрапити під страхову премію, потрібно:

  • а) на самому початку укладання договору на придбання квартири варто ознайомитися з усіма умовами договору, що підписується, про страхування відповідальності у цього ріелтора;
  • б) варто також у контракт із ріелтором обов'язково включити посилання на певний договір страхування його цивільної відповідальності.

Зазвичай серед всіх судових процедур житлові процеси захоплюють одну з основних позицій.

Майже вся половина розглянутих суперечок безпосередньо пов'язані з визнанням права володіння житло. Звернення до суду з подібних справ максимально поширене у таких ситуаціях. Найчастіше реальні власники житлових квартир у будинках, щойно збудованих, не можуть оформити куплені квадратні метри в особисту власність. Найчастіше таке трапляється через відсутність санкції на введення будинку в подальшу експлуатацію. Або коли наявні документи не надають підстав для наступної реєстрації права на придбану власність без судового втручання. Так, наприклад, були підписані попередні договори про купівлю та продаж квартир, договори про пайову участь у будівництві або договори інвестування.

Автор: Олександр Бєлов