10-02-2017

Як вигідніше здавати будинок

будинок на костанді

Попереду замаячило літо - час найбільшого попиту на житло, що орендується. До речі, незабаром отямиться від «зимової сплячки» не лише ті, хто підшукує будинок для літнього відпочинку, а й ті, кого цікавить довгострокова оренда. Отже, господареві будинку, який здається в оренду, саме час задуматися, що вибрати: підшукати мешканців надовго або обмежитись короткостроковими орендарями. На жаль, у будь-якого з варіантів є свої позитивні та негативні сторони.

Відомо, що оренда може тривати від дня до півроку (короткострокова), а можлива довгострокова альтернатива.

У курортних містах бум короткострокової оренди посідає літній сезон, коли сюди приїжджають відпочиваючі. Спокійніша справа на новорічні свята.

Варто відзначити, що ціни на житло, що орендується, зростають з кожним роком, а орендарі рахувати свої гроші вміють. Це означає, що потрібно дуже ретельно обміркувати орендну плату, що призначається. Тобто, якщо клієнт вирішить, що за ті ж гроші він чудово відпочине в іншому місці (може бути, закордоном), він навряд чи розлучиться зі своїми кровними.

З іншого боку все залежить від ситуації. Якщо, наприклад, вже в травні стає ясно, що сезон буде перспективним - є сенс не поспішати хапати першого курортника, що трапився, і не зменшувати ціну, в надії хоч якось утримати потенційного годувальника. Рекомендація в таких випадках одна - тримати «ніс за вітром».

Довгострокова оренда – це коли будинок винаймають як мінімум на рік. Орендувати житло може фірма для своїх співробітників, а може й сім'я, члени якої через різні обставини змушені жити на орендованій житлоплощі.

Слід враховувати зростання конкуренції на ринку житла, що орендується. Власники житлоплощі сьогодні йдуть на всілякі хитрощі, щоб отримати клієнта (аж до зниження ціни). Щоб не помилитися, краще, звичайно, спробувати зорієнтуватися в ситуації, дізнатися про переваги орендарів.

Влітку, коли місто переповнене особливим попитом, що відпочиває, користується недороге житло, тому що люди приїжджають на море не для того, щоб сидіти в чотирьох стінах і більшу частину часу проводять поза домом.

Звичайно, особливе значення має і розташування будинку, зокрема його віддаленість від моря, розважальних центрів, ринку-магазину і т.д.

Отже, короткострокова оренда щодо прибутковості виглядає більш привабливо. Але й ризик псування майна вищий – люди різні бувають.

Однак, застрахувати себе від неприємностей за наявності постійних квартирантів теж непросто - не контролювати їх постійно, щоб спокійніше спалося!

Висновок напрошується сам собою: заробіток на квадратних метрах – свого роду лотерея. Можна, звичайно, знайти доброчесних мешканців на «постійку» і стабільно отримувати нехай не шалений, зате регулярний дохід. А можна спробувати зірвати куш за сезон, невпинно перетасовуючи мешканців, здаючи будинок подобово. Ризиковано, звісно, ​​але «хто не ризикує»…

Підготував: Олександр Бєлов