10-07-2017

Одеса – місто з високою інвестиційною привабливістю

пам'ятник Катерина Другий в Одесі

Рейтинг інвестиційної привабливості міста Одеси на рівні invA+ (висока інвестиційна привабливість) підтверджено IBI-Rating. Підтверджений рівень рейтингу обумовлений значенням міста як економічного центру південної частини України.

Високий природно-ресурсний потенціал міста, сформований вигідним географічним розташуванням та сприятливими природно-кліматичними умовами, створює конкурентні переваги та додаткові можливості для інвесторів. Місту, як і загалом Україні, притаманне лояльне екологічне законодавство з мінімальною кількістю обмежень.

Існуючі екологічні проблеми, які створюють певний тиск на розвиток окремих видів бізнесу і позначаються на умовах проживання, у разі їхнього посилення можуть вплинути на реалізацію стратегічних планів розвитку. Консолідація гілок місцевої влади, управлінський потенціал, високий рівень розвитку інженерно-транспортної інфраструктури, навіть за суттєвих показників зношування, сприяють збереженню високих показників економічного розвитку, які мають потенціал до подальшого зростання в ряді секторів економіки.

Певний тиск на розвиток міста продовжує чинити політична нестабільність. Місто має певні додаткові можливості на фінансовому ринку за рахунок вищого, ніж в інших містах України, розвитку фінансових інститутів та помірного боргового навантаження на місцевий бюджет. Міська влада проводить активні дії щодо покращення бізнес-клімату та умов економічного розвитку, вільного надходження інвестицій до Одеси, що у т. ч. відбувається шляхом удосконалення програмних документів та проведення публічних заходів із зазначеної тематики.

Одесі притаманні високі показники соціально-економічного розвитку, деякі з них перевищують середні показники по Україні з розрахунку на душу населення (введення в експлуатацію житла, роздрібний та зовнішньоекономічний товарообіг, бюджетна забезпеченість). Активність іноземних інвесторів у місті є помірною, показник відношення прямих іноземних інвестицій на душу населення у 1,7 раза менший, ніж у середньому по Україні. Невисока активність іноземних інвесторів компенсується збільшенням капітальних інвестицій підприємств та установ, темпи зростання яких були вищими, ніж у середньому по Україні. Місто добре забезпечене закладами охорони здоров'я, освіти та культури, тут знаходяться об'єкти, які належать до історико-культурної спадщини, частина з них має не лише національне, а й міжнародне значення.

Офіційний сайт міста.