09-10-2015

Таунхаус: котеджі економ-класу для кількох господарів

Таунхаус

Може, ви й не чули цього слова раніше, але точно бачили невеликі малоповерхові будиночки із спільним муром, у яких окремо живуть різні господарі.

Кожна сім'я в такому будинку має свій вхід, у кожної своя кухня і ванна з туалетом, вони можуть взагалі не перетинатися, а загальна стінка - це так, конструктивна особливість будівлі, що дозволяє заощадити під час будівництва.

Хто це придумав?

Офіційно вважається, що родоначальниками таунхаусів є англійці. Саме в цій країні в 19 столітті почали зводити ряди будинків із загальними стінками. У перекладі слово означає «міський будинок». У такі будинки переїжджали англійські аристократи на час зимових бальних сезонів, оскільки зі своїх численних маєтків, які взимку їздити розважатися в місто, було незручно. А будувати окремі будинки просто не вистачало місця.

Чого більше, переваг чи недоліків?

У всьому світі, окрім пострадянського простору, таунхауси вважаються житлом економ-класу. Чому так відбувається? Відповісти складно.

З одного боку, для такої споруди потрібно менше місця, вона потребує менше будівельних матеріалів і має меншу собівартість комунікацій порівняно з окремим котеджем.

З іншого боку, таунхауси користуються зростаючою популярністю, попит на них настільки високий, що забудовники можуть дозволити собі піднімати ціну. У передмісті столиці активно ведеться забудова котеджних селищ, що складаються з таунхаусів бізнес-класу та комфорт-класу.

То чого ж більше в такому будівництві, плюсів чи мінусів? Давайте розумітися.

Що ми віднесемо до плюсів

  • невисоку реальну вартість будівництва;
  • помірні комунальні платежі, якщо порівнювати з окремими котеджами;
  • невелика ділянка землі або її відсутність, що дозволяє людям, звичним до міського життя, не перенапружуватися при його обробці;
  • загальні комунікації, які обходяться дешевше при проектуванні та прокладанні.

Що ми віднесемо до мінусів

  • відносно невелику площу будинків;
  • близькість сторонніх людей;
  • невелика земельна ділянка або її відсутність, що для сімей, які бажають обробляти землю, є неприйнятною;
  • загальні комунікації, обслуговування яких треба збирати гроші з сторонніх людей.

Звичайно ж, ви звернули увагу, що до плюсів і мінусів можна віднести ті самі фактори. У цьому полягає основна складність вибору. Все залежить від характеру людини та її поглядів на світ. Якщо покупця насторожують сторонні і він потребує усамітнення, такий варіант житла точно не для нього.

Автор: Олександр Бєлов