09-07-2014

Придбання квартири в новобудові

ЖК Сьоме Небо Одеса

Часто виникає ситуація з купівлі квартири у щойно зведеному будинку. Сьогодні законодавство дозволяє купувати житло в будинку, що ще будується, який не зданий в експлуатацію і не має статусу об'єкта житлової нерухомості. Такий підхід зумовлений тими обставинами, що до введення будинку в експлуатацію квартири мають набагато нижчу вартість. Тому більшість угод оформляється саме цьому етапі з урахуванням високих ціни нерухомість.

Найнижча ціна на квартиру буде встановлена ​​ще на стадії копання котловану фактично за відсутності стін. Більше того, зовні взагалі ще незрозуміло, що в цьому місці буде побудовано. Такою є специфіка. Низька вартість – це, звичайно, добре. Ось тільки в цій ситуації діє прислів'я «Скупий платить двічі». Ризики щодо придбання будинку, що будується, досить великі. Тому прагнення вигідної купівлі може обернутися масою неприємностей.

Якщо все-таки у вас велике бажання заощадити або просто не вистачає коштів на іншу нерухомість, і ви вирішуєте придбати квартиру в новобудові, то найкращим рішенням буде звернення до агентства нерухомості. Таке звернення убезпечить вас від невимушених помилок в оформленні всієї угоди, а фахівці агентства забезпечать супровід вашої угоди від початку і до кінця, заощадивши масу часу і нервів. Головне питання в цій ситуації - правильно підібрати надійне агентство, що зарекомендувало себе. Прикладом надійності та авторитетності є агентство нерухомості «Атланта». За допомогою ріелторів агентства кожен охочий зможе купити квартиру в новобудовах Одеси за вигідною ціною та мінімальними витратами на супровід угоди. Відвідавши сайт atlanta.ua, ви знайдете інформацію про 53 житлові комплекси Одеси.

На стадії проведення будівельних робіт та оформлення всіх відповідних документів сумлінний забудовник може запропонувати покупці житло економ-класу, розташоване у місті. Свою частину роботи із забезпечення законності операції купівлі-продажу квартири в будинку, що будується, повинна провести і місцева влада. Житло економ-класу вважатиметься оптимальним варіантом для небагатих людей, оскільки навіть оренда житла зараз коштує круглу суму. Та й безпосередньо оренда житла без послуг спеціаліста може супроводжуватися неприємностями та проблемами.

Які варіанти договору придбання житла є можливими?

Одним з таких є пропозиція набувачу нерухомості оформити вексель, вартість якого пропорційна ціні квартири. Коли будинок повністю готовий до проживання і зданий в установленому законом порядку в експлуатацію, квартира буде обміняна на цей вексель. Однак у цьому варіанті існує юридична лазівка ​​для забудовника. Справа в тому, що вексель не підтверджує права на квартиру. Тому будь-які проблеми з ходом будівництва можуть обернутися для покупця тим, що йому просто повернуть суму цього векселя без надання квартири.

Другий варіант договору передбачає певні гарантії майбутньому набувачу нерухомості в будинку, що будується. Цей варіант полягає у підписанні сторонами договору, який за своєю суттю є попередньою угодою щодо купівлі-продажу квартири. Цей договір містить у собі умови, згідно з яким покупець здійснює повну передоплату вартості квартири і фактично йому залишається чекати на момент завершення будівництва. Введення будинку в експлуатацію означатиме за наявності такого договору обов'язок забудовника передати житло покупцю. У цьому випадку успіх та гарантії придбання нерухомості залежить від правильності складання попереднього договору та вказівки у ньому всіх істотних моментів щодо врахування інтересів покупця нерухомості.

Підготував: Олександр Бєлов