09-05-2014

Як не втратити та примножити кошти?

вкладення в нерухомість

Якщо у людини чи сім'ї зароблених грошей вистачає на життя, помірний шопінг, і щось ще залишається, то завжди постає питання, а як їх не втратити, зберегти та ще краще примножити. Пропонується багато способів захисту фінансових коштів: це і банківські депозити, і купівля дорогоцінних металів, акцій, і ПІФи.

Однак економіка «дама» примхлива, і такою залишиться і на 2014 рік. Усі пам'ятають про ситуацію з Кіпром і недавнє позбавлення ліцензій низки банків, заборону транзакцій за деякими пластиковими картками, та й прогнози найближчого розвитку економіки від провідних експертів маловтішні. Чи можна в нинішній ситуації вжити заходів, щоб не опинитися в положенні Піноккіо, що заривало свої золоті, скажімо так, не дуже розумно?

Так, є інвестиції в нерухомість. У свідомості наших громадян придбання нерухомості вважається вірним засобом зберегти гроші і навіть примножити. Вкладення в нерухомість можна розділити на ряд сегментів:

  • придбання землі під заміське будівництво;
  • купівля міських квартир чи інвестиції у новобудови;
  • придбання закордонної нерухомості.

Поговоримо коротко про кожного з них

Купуючи ділянку землі під котеджне будівництво слід враховувати безліч факторів. Кожен напрямок має свій потенціал розвитку. У найбільш топових напрямів він практично вичерпаний. А ось у наступних за престижністю він ще є. Необхідно вивчити інфраструктуру району, яка вже є чи запланована. Також одним із головних аспектів привабливості котеджного селища є стан його готовності. Нагромадилося чимало випадків, коли генеральний забудовник не виконував домовленостей щодо термінів будівництва та підведення комунікацій. Очевидна тому необхідність перевірки компанії-забудовника, її історії та репутації. Важливим є транспортна доступність майбутньої ділянки. Якщо він розташований далеко від основної магістралі, то й у майбутньому його ціна навряд чи збільшиться.

Наразі стан на ринку міської нерухомості після кризи 2008 року стабілізувався. Що ж тут є найбільш цікавим для вкладень? Це однокімнатні або двокімнатні в спальних районах пострадянської забудови, новобудови економ-класу, типові чи індивідуальні проекти з коротким терміном введення в експлуатацію, та малометражне житло. Інвестор також зобов'язаний вивчити історію та репутацію девелопера на ринку, і усвідомлювати, що ціна входу на ринок міської нерухомості досить велика, і очікувати надприбутку не слід.

Багато співвітчизників вже отримали закордонну нерухомість, і ще більше мріють про це. Що ж зараз є цікавим на закордонному ринку та здатне приносити прибуток:

  1. Придбання окремого номера у готелі. За вартості 100 тисяч євро річний прибуток становить близько 20%. Ваші початкові вкладення мають бути від 30 до 40 тисяч євро.
  2. Більш вигідним є придбання кімнати в гуртожитку. Управління може здійснюватися фірмою, що спеціалізується в цьому бізнесі. Ви ж отримуєте рентний прибуток.
  3. Доцільно придбання квартири з метою подальшого переїзду до неї, а до того, де це можливо – здавати її в оренду. Прибуток може становити до 5%.
  4. Можливий викуп блоку у приватному складському приміщенні, що приноситиме прибуток власнику до 10% на рік. Початкова вартість – від 4 тисяч євро.

Підсумовуючи все вищевикладене, можна стверджувати, що вкладення в нерухомість, як і раніше, є надійним притулком як для збереження грошей, так і для їх примноження.

Підготував: Олександр Бєлов