09-01-2015

Прогноз стану ринку нерухомості в РФ на 2015 рік

Мурманськ

Одним з дуже значних секторів економіки є будівельна галузь та ринок нерухомості. Кінець 2014 року ознаменувався підвищенням цін на нерухомість у житлових комплексах та значним підвищенням відсоткової ставки за іпотечними кредитами. А які ж «сюрпризи» на ринку комерційної та житлової нерухомості чекають на громадян Росії у 2015 році?

За словами експертів, зараз давати якісь прогнози, а тим більше довгострокові на весь 2015 рік досить складно, але на сьогоднішній день можна виділити кілька основних позицій, які зможуть визначати тенденції ринку новобудов.

  1. Збільшення основної ставки до сімнадцяти відсотків може призвести до того, що залучення фінансування банками розвитку девелоперських планів та проектів стане нерентабельним. Таким чином, у ситуативній обстановці, що склалася, девелопери, які не мають достатньої кількості власних активів, можуть піти з цього бізнесу. Кількість учасників, можливо, скоротиться на 50-65 відсотків, і домінуючу верхівку займатимуть ті девелопери, які забудовують за рахунок власних грошей. Внаслідок чого не лише у 2015 році, а й на найближчі роки масштаби, а також кількість новобудов значно зменшуватимуться. Кількість об'єктів, що будуються, в які варто інвестувати кошти можна буде порахувати на пальцях однієї руки.
  2. І так напружені «відносини» між попитом і пропозицією ще більше посиляться через стрімке скорочення пропозицій при прогнозованому інфляційному рівні 15%. Це спричинить реакцію, яка позначиться зростанням цін у національній валюті від 10 до 15 відсотків, але в американських доларах ціни на нерухомість у Мурманську, як і по всій країні впадуть відсотків на 25, через нестабільний курс щодо рубля.
  3. Як відомо, попит безпосередньо, або принаймні багато в чому залежить від іпотечної можливості, а знизиться він майже до шістдесяти відсотків. Іпотечна процентна ставка неминуче підвищиться внаслідок зростання ключової ставки, що вже сталося, навіть Ощадбанк, який є лідером «демпінгу» іпотек, підвищив відсотки за іпотечною програмою до 16%. Поточна економічна невизначеність сприяє погіршенню становища з іпотекою, частка залучення якої може знизитися до 20%.

Комерційна нерухомість у Росії настільки залежить від зовнішніх чинників та його впливу, що визначати вектор її розвитку та давати будь-які прогнози не те що недоцільно, а практично неможливо. Але можна виділити деякі фактори та тенденції, які мають шанс проявитися.

За словами провідних експертів компанії RRG, на початку року санкції, що застосовуються до РФ, валютні коливання та економічний спад істотно впливатимуть не тільки на комерційну нерухомість, а й на весь ринок в цілому.

Активність коштів, що інвестуються, на ринку комерційної нерухомості буде до надзвичайно низькою через те, що інвестори через невизначеність у розвитку ситуації не зможуть орієнтуватися на рівень доходів і можливих ризиків, але при всьому цьому залишиться пласт таких, що будуть шукати можливість придбати об'єкти. які оголошено знижку.

Не відрізняється своєю активністю зростання та ситуація у плані оренди комерційної нерухомості. Попит на неї стрімко скорочуватиметься через те, що деякі фірми припинятимуть свою діяльність, а ряд компаній будуть змушені переглянути свою стратегію ведення бізнесу для його збереження. Через це приміщення, що орендуються під склади або офіси, можуть бути просто не потрібні або відмова від їх оренди буде заснована пошуком дешевшого варіанту.

Якщо підбити підсумки всього переліченого вище, то з упевненістю, можна сказати, одне, що в 2015 році легко не буде і поліпшення можна очікувати, а ось будуть вони чи ні, покаже час.

Підготував: Олександр Бєлов