09-07-2020

Інструкція з оренди квартири на тривалий термін

квартира в оренду

Наша коротка інструкція буде корисною для тих, хто хоче винайняти квартиру на тривалий термін. Варто бути готовим до обману, адже здача житла в оренду - ціла ніша для шахраїв.

1Насамперед необхідно переконатися, що орендодавець справді є власником квартири. Для цього потрібно попросити його подати документ на право власності. Якщо господар показує ксерокопію замість оригіналу, варто насторожитись, адже ксерокопія легко піддається підробці.

2Важливо розуміти, скільки саме людина має житло. Якщо орендодавець один – можна укладати двосторонній договір між ним та вами. Якщо ж власників кілька, варто зібрати підпис із кожного. Це необхідно для виключення майбутніх суперечок.

3Також варто попросити орендодавця надати його паспорт. Його дані мають бути ідентичні як даним у документах на квартиру, так і інформації, що є у виписці з Єдиного державного реєстру. Якщо є розбіжності, можна сміливо ставити запитання. Ця людина не є законним власником житла, що здається в оренду.

4При укладанні договору необхідно обговорити всі додаткові умови проживання та занести їх до нього, це допоможе уникнути суперечок у майбутньому. Додатки до договору мають бути у будь-якому випадку, такі як опис майна чи акт передачі власності.

У першому додатку вказується дороге майно. Необхідно перевірити зміст опису та реальну наявність: якщо у квартирі не було виявлено дорогої статуетки, а в описі вона вказана, можна замислитися над тим, чи не хоче несумлінний орендодавець згодом «поставити» вас на гроші за «розкрадання майна», якого навіть не було в квартирі.

Друге положення - акт передачі власності - включає опис всіх наявних у приміщенні дефектів. Господар не має права відмовити в страховому депозиті при виїзді за плінтус, що нібито відколовся при оренді, якщо він був описаний в акті передачі власності.

5Якщо оплата зроблена готівкою, необхідно вимагати з орендодавця один із двох примірників розписки про отримання коштів. Копія з оригіналу юридичної сили не має. При оплаті банківськими переказами необхідно зберігати всі чеки та квитанції у надійному місці.

Раніше ми опублікували чотири практичні поради про те, як зняти житло орендарю з твариною.

Автор: Олександр Бєлов