26-06-2020

4 поради, як зняти житло орендарю з домашньою твариною

собака у квартирі

Домашні вихованці є практично у кожного. Однак як бути тим, хто не має свого житла, а проживає на орендованій квартирі? Для того, щоб під час заселення в орендоване житло не виникало питань щодо проживання з орендодавцем його собаки або кота, необхідно керуватися наступними порадами.

1. Попередня домовленість

Ще на етапі пошуку квартири орендарю необхідно попереджати рієлтора про те, що у нього є домашній вихованець і він буде заселятися разом з ним. Якщо ж людина шукає житло без рієлтора, то цю проблему доведеться вирішувати безпосередньо з господарем житла перед укладанням договору. Якщо важко знайти орендодавця, який погодиться здати своє житло людині з твариною, варто пошукати таких людей на різних зоофорумах. Також варто уважно читати оголошення про оренду. В описі, як правило, господарі вказують на можливість або заборону проживання тварин з орендодавцем. Це дозволить заощадити час.

2. Підготовка тварини

Якщо житло вже орендоване, після чого орендар захотів завести тварину, необхідно обов'язково повідомити про це власника. Щоб останній погодився на пропозицію, необхідно переконати її, що тварина не завдасть жодної шкоди майну. Також варто показати де вихованець буде проживати, де знаходиться його миска і лоток для туалету.

3. Компенсація

Як би орендар не виховував свою тварину і не переконував власника, що вихованець абсолютно безпечний, все ж таки цей «додатковий постоялець» може щось пошкодити. У цьому випадку орендарю доведеться відшкодовувати завдані збитки. Це питання варто обговорити наперед із власником. Порядок відшкодування таких збитків необхідно вказати у договорі оренди. Також рекомендується зробити повний опис майна. Якщо щось буде пошкоджено, то орендарю доведеться все відшкодовувати.

4. Рекомендації

У разі, якщо на попередньому місці проживання орендар також був із вихованцем, то варто дати новому господареві житла рекомендації від попереднього власника. Звичайно, це правило підійде для тих, у кого дані рекомендації є. Однак за їх відсутності засмучуватися не варто. Необхідно зв'язатися з попереднім господарем та попросити у нього скласти відповідну характеристику.

Дотримуючись вищевказаних рекомендацій, практично у будь-якого орендаря з вихованцем вдасться орендувати собі житло.

Нагадаємо, середня вартість довгострокової оренди 1-кімнатних квартир в Одесі червні 2020 року зросла на 2,38% і становила 8 468 грн./міс.

Автор: Олександр Бєлов