08-08-2015

Особливості придбання нерухомості на Кіпрі

Кіренія, Кіпр

Кіпр є острівною державою, яка займає 60% території острова. Незначну частину обіймають збройні сили Британії. Решта території належить до Турецької республіки.

Узбережжя Кіпру відрізняється чистотою. Більшість пляжів відзначено Євросоюзом за екологічну чистоту та Блакитним прапором. Тому туризм продовжує розвиватися і вкладення в нерухомість досить вигідно, наприклад, як вілли Minthis Hills на Кіпрі.

Особливості оформлення документів

Іноземні громадяни можуть купувати на території республіки Кіпр нерухомість. Обмеження є кількість покупок. Допускається лише один об'єкт чи земельна ділянка площею до 40 соток за нашими мірками.

Якщо один член сім'ї купив житло, то вже ніхто з його членів, включаючи дітей, не може нічого придбати. Будинок продається із розрахунком на сім'ю, а не окремого громадянина. Виняток становить випадок купівлі квартири у місті. Тоді можна як дачу прикупити невеликий будиночок у горах.

Для покупки кількох об'єктів або земельної ділянки більшою площею вам необхідно купити кіпрську компанію. Купівля коштуватиме 1200–1500 €, і оформлення документів проводиться протягом місяця. Для цього навіть необов'язково виїжджати на острів.

Оформлення покупки

  • Спочатку вам необхідно відкрити рахунок у кіпрському банку євро. З документів потрібен лише паспорт. Мінімальна сума складає 10 €.
  • Після вибору об'єкта для покупки внести завдаток від 5 до 10 тисяч євро. Якщо ви передумаєте, завдаток не повертається.
  • Протягом місяця підписується договір купівлі-продажу у присутності нотаріуса. Це можна робити не на острові. При цьому виплачується ще третина вартості.
  • У договорі докладно розписується графік виплат та обов'язки обох сторін.

Головна особливість укладання угоди та оформлення придбаної власності, це присутність юриста. Саме він стежить за законністю угоди, перевіряє стан об'єкта та оформлює більшу частину документів.

Оренда

Громадянин будь-якої країни може орендувати будову з необмеженими правами користування на строк до 33 років.

Переваги

Основною відмінністю володіння власністю на Кіпрі є низький рівень податків. Він практично в 2–3 рази нижчий за діючі на території СНД. Існує ціла низка пільг і законів, за якими можна досягти ще більшого зниження розміру виплат.

Можна оформити іпотеку, для цього, крім документів, достатньо мати рахунок у кіпрському банку не менше ніж 200 €.

Проживши понад п'ять років на Кіпрі, ви можете отримати постійний посвідку на проживання.

Підготував: Олександр Бєлов