08-06-2016

Інвестиції у комерційну нерухомість Європи знижуються

Комерційна нерухомість Європи

Загальний обсяг інвестицій в європейську комерційну нерухомість за перший квартал 2016 р. склав 46,5 млрд євро, що на 14% менше показника за аналогічний період минулого року, і на 15% нижче середньої квартальної суми за останні три роки. Річний обсяг інвестицій на кінець першого кварталу 2016 р. склав 276,5 млрд євро, що на 6% нижче за річний підсумк за 2015 р. Подібне уповільнення активності говорить, що ринок взяв «перепочинок» після рекордного 2015 р. Про це повідомляється у звіті Cushman & Wakefield.

Скорочення обсягів інвестицій у Велику Британію частково пов'язане із можливим виходом Великої Британії з Євросоюзу. За перший квартал 2016 р. в комерційну нерухомість країни було вкладено 13,9 млрд євро, що на 30% нижче за аналогічний показник за перший квартал рекордного 2015 р. Проте, таке зниження не критично, сума співвідноситься із середнім квартальним показником за останні 10 років. Після першого першого кварталу 2015 р. інвестиції в ринок Франції знизилися на 47%, не досягнувши і 3 млрд євро. У Німеччині показник знизився на 18% до 7,9 млрд. євро. Проте враховуючи значні суми прогнозованих угод та інтерес інвесторів, можна сказати, що ринок лише взяв тимчасову паузу.

За межами ключових ринків (Франція, Німеччина та Великобританія) обсяг вкладень у комерційну нерухомість за перший квартал цього року зріс на 15% щодо того ж періоду минулого року та досяг 21,6 млрд євро, що говорить про зміцнення цих ринків. Південна Європа продовжує демонструвати зростання, в Італії зафіксовано зростання інвестицій на 43% - до 1,5 млрд євро, в Іспанії - на 20% - до 3,4 млрд євро. У нерухомість Нідерландів було вкладено 2,5 млрд. євро (зростання на 43%), це підтверджує, що в міру трансформації ринку інтерес інвесторів до нього посилюється. Що стосується скандинавських країн, інвестиції до Швеції та Фінляндії за перший квартал зросли на 22% і на 285% відповідно.

Приплив капіталу знизився від усіх джерел у першому кварталі 2016 р. порівняно з аналогічним періодом 2015 р., але найпомітніше впали зовнішні, неєвропейські інвестиції (на 29%). Рівень транскордонних інвестицій у Європі впав на 11%, обсяг національних інвестицій – на 9%.

Найбільш привабливою для інвесторів залишається офісна нерухомість, за перший квартал поточного року в офісний ринок було вкладено понад 20 млрд. євро. Інвестиції в складську та індустріальну нерухомість знизилися на 8% порівняно з аналогічним періодом 2015 р. і становили близько 4,3 млрд євро. Найбільш помітне падіння продемонструвало ринок торгової нерухомості, інвестиції в сектор впали на 46% приблизно до 9 млрд євро. Частково це пов'язано з недостатньою пропозицією на ринку, але аналітики очікують, що ситуація зміниться з виходом на ринок нових якісних проектів. Інвестиції в готельний та дозвілля сектор зросли на 130% і склали 3,3 млрд євро, при цьому даний сектор дуже яскраво відбив тенденцію диверсифікації з географії та типу активів.

Підготував: Олександр Бєлов