07-05-2015

Доступне житло – міф чи реальність?

Реальність така, що для більшості молодих сімей власна квартира – розкіш, ніж проста людська потреба в даху над головою. Звісно, ​​програми існують і працюють, але доводиться довго й утомливо чекати роками своєї черги, оскільки попит перевищує можливості забудовників у кілька разів, а то й у десятки.

У дрібних містах, населених пунктах житло дешевше, але все залежить від місцевої влади та, звісно, ​​фінансових можливостей. Програма «Молода сім'я» діє у багатьох регіонах і вимагає від сімей певних умов. Щоб якось зрозуміти та зорієнтуватися сім'ї, на що вони можуть претендувати, і чи є у них можливість покращити житлові умови, спробуємо зрозуміти, вивчивши всі умови програми.

  1. Учасниками можуть стати батьки до 35 років, наявність однієї дитини обов'язково.
  2. За місцем прописки в районній адміністрації береться підтвердження, що сім'я гостро потребує зміни, або придбання житла.
  3. Залишкову вартість за житло члени сім'ї виплачують самостійно, чому мають відповідати доходи сім'ї.
доступне житло

Доступне житло

На який виплат можна розраховувати молодій сім'ї. Сума залежить від членів сім'ї, їхньої кількості, що беруть участь у програмі, розміру необхідної житлоплощі, нормативів вартості квадратного метра житла, різниця яких залежить від регіону.

Що можна придбати на отримані кошти. На гроші, отримані за програмою, можна придбати нове житло, збудувати власний будинок, погасити перший внесок за квартиру, взяту в іпотеку, або в кредит. До речі, цього року програма діє, вона продовжена до кінця 2015 року, тому вони потребують у житло не повинні відмовлятися від такого варіанту та обов'язково скористатися ним.

Скільки коштує квадратний метр житла

У вартість входить:

  • покупка землі під забудову;
  • підбиття необхідних інженерних комунікацій;
  • витрати на будівництво;
  • утримання, забезпечення будівельних майданчиків;
  • оплата будівельникам за роботу.

Вартість залежить від використовуваного матеріалу та застосування нових технологій у будівництві. Технології сьогодні розвиваються, але житло не стає дешевшим. Але, що важливіше, збільшити кількість метрів, що здаються, в експлуатацію, або зробити ці ж метри якіснішими? Як відомо, за якість треба платити.

Панельні будинки зводяться швидко, і знижено ціни. Більш якісним стало каркасно-монолітне будівництво, ціни знову поповзли вгору. У зв'язку з сьогоднішньою кризою ресурсів стало не вистачити, чи багато проектів заморожено, чи призупинено. Поки брак якісного житла існує, людям доводиться чекати та й ціни постійно збільшуються. Проста техніка, подорожчання землі, будівельного матеріалу, звичайно, позначиться на ціні, і далеко не на користь сімей.

Що кажуть забудовники.

Забудовники впевнені, що якщо використовувати оздоблювальні матеріали вітчизняного виробництва, будувати будинки за монолітною технологією, не вдаватися до складних архітектурних форм, які збільшують кошторис у рази, можна значно знизити вартість одного квадратного метра житла. Заощадити до 20% можна на будівництві малоповерхівок, при якому багато об'єктивних витрат власними силами не потрібні. Отже, доступність і якість таки можливі за бажання.

Звісно, ​​такі завдання потребують комплексних рішень. Проектування, будіндустрія, цінова політика, податкові служби, усунення перешкод щодо отримання дозвільної документації – лише за злагодженої роботі всіх структур можна говорити про підвищення продуктивності та зниження вартості заповітних метрів.

На жаль, проблем із житлом у країні залишається дуже багато. Для забезпечення житлом усіх, хто потребує, потрібно побудувати 150 млн кв. м. на рік. Поки що здано всього 60 млн, а отже, більшій половині сімей доводиться знову чекати. Багато родин воліють брати квартиру в кредит, поки ставки не надто високі. Якщо є стабільний дохід, напевно, такий варіант вигідний, ніж чекати на квартиру роками.

Після спаду економіки обов'язково почнеться його підйом і залишається сподіватися, що міфів не буде, а придбати квартиру стане просто реально. Але можна і не чекати світлого майбутнього, а вже сьогодні придбати однокімнатну квартиру за вигідною ціною.

Підготував: Олександр Бєлов