07-02-2022

Що треба знати про оренду нежитлового приміщення

нежитлове приміщення

Ідеальних договорів немає у природі. Але за правильно складеної угоди можна зберегти нерви та гроші.

У бізнесі часто доводиться орендувати приміщення. Іноді під час оренди можуть виникнути якісь проблеми. Підприємець проговорив із власником приміщення всі важливі моменти, але якісь позиції до договору не внесли. Тому їх виконувати, швидше за все, не будуть. Може мати місце й протилежна ситуація. Орендодавець вимагає виконання якихось пунктів, про які не домовлялися, але вони містяться у договорі. Підписуючи, орендар просто не звернув на них уваги.

Усіх цих непорозумінь можна уникнути, якщо дотримуватись певних правил.

Треба переконатися в тому, що саме це приміщення необхідно

При оренді майно передають будь-кому певний час. За це стягують плату. Подібна угода вимагає укладання договору. Але насамперед необхідний правильний вибір приміщення.

Нерухомість можна представити як інструмент бізнесу. Приміщення повинне відповідати всім вимогам підприємця. Інакше не допоможе жодний договір оренди. Типовою помилкою є оренда площі більша за ту, що необхідна. Підприємець побачив гарний краєвид із вікна і вирішив орендувати приміщення. Але є ще підвал, який бізнесменові зовсім не потрібний. За площу підвального приміщення також доведеться платити. Простіше кажучи, під час оренди не можна керуватися емоціями.

Для підприємця нерухомість є лише активом, який служить отримання прибутку. Не має значення, використовується приміщення чи ні. Платити за нього доведеться у будь-якому разі. Питання необхідності додаткових квадратних метрів можна розглянути в майбутньому, коли в них дійсно виникне необхідність.

Крім цього, повинні враховуватися й інші характеристики.

Зручність розташування

Приміщення для оренди має розташовуватись у вигідному місці. Відкриття модного салону на території промзони навряд чи увінчається успіхом. Немає сенсу відкривати кав'ярню, якщо поблизу вже існує кілька приміщень подібного плану. Магазин, до якого дуже незручно підвозити товари, мабуть доведеться закрити.

Деякі законодавчі вимоги

Для окремих видів економічної діяльності висуваються спеціальні вимоги. Наприклад, не можна орендувати квартиру під склад. При розміщенні підприємства громадського харчування в житловому будинку необхідно облаштувати систему витяжної вентиляції. Є певні вимоги до розташування витяжної труби.

На розсуд регіональної влади може встановлюватися й низка додаткових вимог. Наприклад, в Одесі не дозволено торгувати алкоголем, якщо на відстані ближче ніж 300 м розташовані заклади для дітей, об'єкти охорони здоров'я, ВНЗ.

Тому до вибору приміщення треба підходити дуже ретельно.

Угода супроводжується укладанням договору. Документ має бути складений із дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Регулятором таких відносин виступає Цивільний кодекс. Якщо не враховувати всіх обов'язкових вимог, договір у суді можуть оскаржити.

Раніше ми розповіли про п'яти важливих моментах при виборі комерційної нерухомості для здачі у найм.

Автор: Олександр Бєлов